Rittig odmítá, že by podnikal v solárním byznysu

Praha - Policie spojuje některé části spisu kauzy Nagyová (Nečasová) s vyšetřováním možných solárních podvodů. Podle zjištění České televize jde zejména o odposlechy týkající se lobbisty Ivo Rittiga a firem kolem něj. Detektivové zejména zjišťují, jestli elektrárny postavené společností Amun.Re, se kterou byl Rittig opakovaně spojován, nekoupil ČEZ příliš draze. Rittig se nyní k celému případu poprvé vyjádřil.

Do hledáčku policie se dostal největší solární park v Česku. Fotovoltaické panely, které pokrývají statisíce metrů čtverečních na pozemcích mezi městy Ralsko a Mimoň a dokáží ročně pokrýt spotřebu 15 tisíc domácností, pro ČEZ postavila společnost Amun.Re. Polostátní energetický gigant jí za to zaplatil 5 miliard korun.

Rittig ovšem jakékoliv spojení se zakázkou, která je již dlouho v hledáčku médií a nyní i policie, odmítá. „Já jsem bohu dík v žádné solární elektrárně nepodnikal, protože kdybych do toho dal 5 korun, tak z toho mám dneska asi tři koruny,“ řekl ČT vlivný lobbista. „Co se týče obchodních věcí, žádná moje firma, ať už domácí, nebo zahraniční, s ČEZem nepodnikala,“ dodal.

Také předseda představenstva Amun.Re Martin Shenar jakékoliv spojení s Rittigem odmítá, a to přesto, že ve společnosti Amun.Re figurovali Rittigovi advokáti. Popírá také, že firma, jejíž název se dá z koptštiny volně přeložit jako „neviditelný bůh slunce“, na zakázce pro lídra českého energetického trhu díky lobbistovi vydělala stamiliony.

„Já jsem žádnou klientelistickou výhodu nevnímal. My jsme normálně stavěli pro ČEZ, o žádném spojení s panem Rittigem nevím. Ivo Rittiga jsem neviděl ani jsem s ním nemluvil několik let. V životě jsem se nesetkal s jediným českým politikem,“ uvedl Shenar. Zároveň dodal, že Amun.Re postavila zmíněné solární elektrárny za 105 milionu korun na megawatt výkonu, tedy o více než desetinu levněji, než je průměrná cena placená firmou ČEZ za projekty tohoto typu.

Policie teď šetření kolem solárních elektráren u Ralska nekomentuje. Detailnější informace nemá ani ČEZ, který v kauze také hraje klíčovou roli. „Jde o podezření z trestné činnosti, kde mohl být ČEZ poškozen. Více nevíme,“ uvedl k vyšetřování mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Události (zdroj: ČT24)

Jméno Ivo Rittiga figuruje i ve spise ke kauze Nagyová (Nečasová) a sám Rittig České televizi přiznal, že ho někdejší šéfka Nečasova kabinetu několikrát navštívila i v jeho domě. Právě kvůli spojení s Nagyovou už detektivové vyslechli taky šéfa ČEZu Daniela Beneše. Toho Naygová v odposlechu žádala, aby řešil s Rittigem kauzu rebelujících poslanců. Rittig i Beneš jakoukoliv účast v kauze odmítli.

„Samozřejmě ty lidi znám, není to žádné tajemství, s panem Benešem si tykám, s Martinem Romanem si tykám, ale ve své podstatě je to na bázi společenské, golfové nebo nějakého večírku,“ uvedl Rittig.

Policie nyní v kauze Amun.Re nechává pomocí znaleckých posudků ohodnotit jednotlivé komponenty solárních elektráren. Právě tím chce zjistit, zda cena, kterou ČEZ zaplatil, nebyla nadhodnocená.