Klienti zkrachovalé kampeličky se dočkají náhrad na konci ledna

Praha – První klienti zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD) se dočkají náhrad za své vklady už 27. ledna. Fond pojištění vkladů vyplatí více než 13 tisícům klientů 12 miliard korun, a to prostřednictvím poboček České spořitelny. Jedná se o druhou nejvyšší částku v historii fondu. Více dostali už jen klienti zkrachovalé Union banky v roce 2003.

Zhruba 13 600 klientů MSD dostane vklady včetně úroků podle stavu k 27. prosinci. Právě v tento den fond obdržel od ČNB oznámení o neschopnosti družstva dostát závazkům. Fond pojištění vkladů disponuje celkovými rezervami ve výši 27,5 miliardy korun. Přispívají do něj čtvrtletně ze zákona všechny banky, stavební spořitelny a družstevní záložny.

Fond vyplatí klientům 100 procent jejich vkladů, maximálně však 2,744 milionu korun na jednoho vkladatele. Jde o ekvivalent částky 100 000 eur podle kurzu 27,44 CZK/EUR (kurz platný rovněž k 27. prosinci 2013). Náhrady se budou vyplácet na pobočkách České spořitelny po dobu tří let, tedy do 27. ledna 2017.

INFORMACE PRO KLIENTY ZKRACHOVALÉHO DRUŽSTVA SI PŘEČTĚTE ZDE.

Podle vyjádření insolvenčního správce Iva Haly pro server iHNED.cz zbylo ve zkrachovalé kampeličce pět z celkových 13 miliard korun. Tři miliardy má na obstavených účtech a v cenných papírech a další dvě v řádně splácených úvěrech. Všechny tyto peníze získá Fond pojištění vkladů.

Česká národní banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna v polovině prosince. Podle centrální banky záložna poskytovala úvěry ve výši až stovek milionů korun k financování nekonkrétních a neověřených podnikatelských záměrů, což poškozovalo zájmy vkladatelů a ohrožovalo stabilitu firmy (čtěte víc). Městský soud v Praze poslal MSD do konkurzu na návrh vedení záložny 23. prosince.

Družstvo mělo už od května na účtech zablokovány přes 2 miliardy, a to na základě podezření z vyvádění peněz do zahraničí. Zmrazení peněz se podle záložny dotklo zhruba 15 tisíc lidí z celé republiky. Proti rozhodnutí o zablokování záložna podala neúspěšně několik stížností k pražskému vrchnímu soudu.

Česká národní banka
Zdroj: ČT24/VLP

Na základě zkušeností s Metropolitním spořitelním družstvem i dalšími kampeličkami navrhlo ministerstvo financí, aby se ze záložen disponujících vklady nad pět miliard korun staly banky (čtěte víc). „Pětimiliardová hranice je docela výrazná brzda, která by měla vést družstevní záložny k tomu, že přestanou natahovat vklady,“ doufá guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Kampeličky zažívaly boom na přelomu tisíciletí, v roce 2000 jich ale skoro polovina zkrachovala. Zmizelo v nich tehdy více než 11 miliard korun. Podobná situace už by se však neměla opakovat – vklady do výše asi 2,75 milionu korun jsou v bankách i záložnách stoprocentně pojištěny.