Důchodci si kvůli daním opět na den odhlašovali penze

Praha - Skoro pět tisíc pracujících důchodců se letos, stejně jako loni, snaží snížit si daně. Hromadně se odhlašují od pobírání důchodu, většina z nich ale jenom na několik dnů. Znovu totiž zkouší trik, jak obejít zákon a uplatnit slevu na dani. Nečasova vláda jim totiž v rámci úspor možnost daňové slevy zrušila.

Jak to funguje?

Zákon říká, že daňová sleva na poplatníka pro pracující důchodce, která dělá ročně téměř 25 tisíc korun, se ruší u toho, kdo k 1. lednu pobírá starobní důchod. Lidé si tak na tento den důchod odhlašují. Následující den se k penzi znovu přihlásí, a o slevu tak nepřijdou.

„Že je díra v zákoně, to není můj problém, to je problém těch, kdo ten zákon dělali,“ vzkazuje bývalé vládě Petra Nečase důchodkyně Jana, která stejně jako loni znovu využila stejnou fintu. Stejně jako paní Jana se k prvnímu lednovému dni od pobírání důchodu odhlásilo 4 700 lidí.

„Devadesát dva procent žadatelů požaduje zastavit důchod jen na jeden den. A to konkrétně na 1. 1. 2014,“ potvrzuje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Bývalý ministr financí Kalousek už loni varoval, že v těchto případech může jít o účelové obcházení zákona a že za to hrozí sankce. Zrušením slevy na dani pro pracující důchodce se na návrh části senátorů zabývá v těchto dnech Ústavní soud. A řešení slibuje i nová vláda. Ta počítá s obnovením slevy pro pracující důchodce od ledna příštího roku.