Nouze o průmyslové zakázky v Evropě pominula

Brusel - Počet průmyslových zakázek v Evropské unii v srpnu meziměsíčně prudce vzrostl. V zemích platících jednotnou evropskou měnou index nových průmyslových zakázek vzrostl o 5,3 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 3,6 procenta. V červenci se přitom počet nově příchozích zakázek v EU i v eurozóně citelně propadl.

Na silný srpnový růst průmyslových zakázek tentokrát neměla vliv ani výroba lodí, kosmického materiálu či železničních vozidel, která může celkovou statistiku výrazně ovlivnit. Po jejím odečtení zakázky rostly o 4,1, respektive 3,3 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zakázky rostly o 24,4 procenta v eurozóně a o 22,6 procenta v celé unii.

Navzdory celkovému růstu v unii stále existují země, kde počet průmyslových zakázek meziměsíčně klesá. Z celkových 22 zemí, jejichž statistiky jsou k dispozici, se objem zakázek propadl v 11 z nich. Nejvíce v Maďarsku (-8,6 procenta), Irsku (-6,2 procenta) a Švédsku (-5,9 procenta). Z největšího růstu se naopak mohou těšit průmyslníci v Dánsku, kde zakázek v srpnu přibylo o 21 procent, Itálii, kde hlásí růst o 11,3 procenta a Řecku s 11,1 procenta.

V červenci se počet nových průmyslových zakázek propadl v 16 zemích unie. Celkově si sedmadvacítka pohoršila o 1,6 procenta, eurozóna pak o 1,8 procenta.