Google se zbavuje Motoroly, kupcem čínské Lenovo

San Francisco - Americká společnost Google prodá telefonního výrobce Motorola Mobility čínskému koncernu Lenovo Group. Ten by měl zaplatit 2,9 miliardy dolarů (přes 58,5 miliardy korun). Google si pořídil Motorolu v roce 2012, nákup se mu však příliš nevyplatil.

Internetový gigant učinil v květnu 2012 dosud vůbec nejdražší akvizici a ve snaze o expanzi na trhu chytrých telefonů zakoupil Motorolu za 12,4 miliardy dolarů. Společnost však nezastavila svůj propad - od té doby přišla o téměř dvě miliardy dolarů a počet jejích zaměstnanců poklesl z 20 tisíc na 3 800.

Čínský výrobce počítačů získává spolu s firmou také okolo 2 000 patentů, které Motorola vlastní. Hlavním cílem Lenova je však vybudovat vlastní sektor chytrých telefonů, což by mu mělo pomoci vykompenzovat ztráty ze zpomalujícího byznysu s osobními počítači. Navíc ty nejdůležitější patenty, které poskytují právní krytí pro masově používaný operační systém Android, si Google ponechává.

Ovládnutím Motoroly se Lenovo stane třetím největším výrobcem smartphonů - hned po Samsungu a Applu. Například podle firmy Strategy Analytics podniklo Lenovo „dobrý tah“. „Čínský prodejce tak získává přístup k cennému americkému trhu s chytrými telefony a taky k rychle rostoucímu latinskoamerickému regionu. Tímto doplní svůj současný PC byznys,“ dodávají analytici.

Frank Gillet, analytik Forrester Research

„Lenovo bude spolu s Apple jedinou velkou technologickou společností s globální výrobou osobních počítačů, mobilních telefonů a tabletů. To jí umožní nabízet firemním zákazníkům nákupy všech těchto zařízení pod jednou střechou… Použít značku Motorola jako předtím značku IBM ThinkPad k získání důvěryhodnosti a přístupu na klíčové trhy dává opravdu smysl.“

Podle generálního ředitele Googlu Larryho Page jeho firmě jenom prospěje, když se zaměří spíš na software mobilních zařízení než na jejich samotnou výrobu. Analytiky přitom už v době přebírání Motoroly udivilo, že Google obratem veškerý hardware této firmy neprodal.

Novým vlastníkem Motoroly se stane Lenovo (zdroj: ČT24)

Kolik (a jestli vůbec) vlastně Google na transakci prodělal?

Pro Google není ztráta z převzetí Motoroly tak hrozivá, jak to na první pohled vypadá, píše agentura Reuters. Motorola přinesla Googlu čtyři miliardy dolarů hotovosti a daňových úspor a internetový gigant prodal její divizi kabelových set-top boxů za 2,4 miliardy dolarů. Zbylé 3,2 miliardy dolarů rozdílu proti ceně za prodej Lenovu by připadalo na patenty, které Googlu z akvizice zbyly.

Krátce po koupi Motoroly ohodnotil Google její patenty a technologie na více než pět miliard dolarů. Není ale jasné, zda se tato hodnota po řadě soudních sporů o patenty ve světě podstatně nesnížila. Vlastnictví Motoroly nicméně Googlu dopomohlo k posílení mobilního softwaru Android a jeho ochraně před spory. I díky tomu se Android stal hlavním konkurentem systému společnosti Apple.

  • Motorola se zatím marně snaží vrátit zpět mezi přední světové výrobce mobilních telefonů, kde nyní dominuje americký Apple a jihokorejský Samsung. Na trhu chytrých telefonů je však nyní díky nástupu dalších asijských výrobců silná konkurence - například ze strany čínských konkurentů Huawei a ZTE. Společnost přišla naposledy v listopadu s modelem levného chytrého telefonu Moto G.