Maďarská vláda chce ovládnout bankovní sektor

Budapešť - Maďarsko chce ovládat tamní banky. Premiér Viktor Orbán představil plán, podle kterého má víc než polovinu z nich řídit stát. Je to zatím poslední krok v roky trvajícím boji mezi vládou a bankami. Budapešť jim vyčítá finanční problémy řady domácností a nutí je za ně platit. „Bude to obrovská ztráta kapitálu,“ upozorňuje na kroky předsedy vlády bývalý ředitel Raiffeisenbank Peter Fecsuti.

Banka Széchenyi má podle plánu vlády převzít rakouskou Raiffeisenbank, která má v Maďarsku 123 poboček. I když je kvůli hlubokým ztrátám veřejně na prodej, rakouská firma nabídku odmítla. Není ale zdaleka jediná, o kterou má vláda Viktora Orbána zájem.

Bývalý ředitel Raiffeisenbank Peter Fecsuti:

„Ani když Maďarsko jednu nebo dvě zahraniční banky ze země vytlačí, trh půjček to nezmění. Bude to obrovská ztráta kapitálu a celkové atmosféry. Firmy tu ztratí zájem investovat.“

Orbánovo válečné tažení trvá roky a přístup k bankám zůstává celou dobu stejný. Mění se jen jednotlivá nařízení. Banky musely platit speciální daň, ale třeba i nedobrovolně pomáhat domácnostem se splácením půjček. „Banky a velké společnosti dosud využívaly svého monopolu. Jenže teď jsme silnější a oni musí Maďarům ustoupit. Nesmí to být obráceně,“ vysvětlil Orbán.

Maďarská vláda chce ovládnout bankovní sektor (zdroj: ČT24)

Za Orbánovými kroky přitom stojí sami lidé. Boj začal ve chvíli, kdy měly domácnosti problémy se splácením hypoték. Asi milion rodin si je před roky pořídilo v cizí měně. Když byl forint silný, ušetřilo jim to peníze. Potom ale rychle oslabil - a najednou prodražil splátky každý měsíc v přepočtu o tisíce korun. Toho Orbán využil a donutil banky rozdíl alespoň částečně zaplatit. Mnoho rodin tím zachránil před ztrátou domova.

Nové prohlášení přitom přichází krátce před volbami a podobně ostrý postup proti bankám naposledy Orbánovi dobře fungoval. Teď se spekuluje o tom, že bude mít zájem minimálně o čtyři velké zahraniční banky, které v Maďarsku působí. Kvůli Orbánovým opatřením se totiž v posledních letech dostaly do červených čísel a zemi dobrovolně opouštějí.