Čína zpomalila růst na 9,6 procenta, přehřátí jí už nehrozí

Peking – Růst čínské ekonomiky opět zpomalil. Druhé největší národní hospodářství na světě ve třetím kvartále vzrostlo jen o 9,6 procenta oproti víc než desetiprocentnímu růstu ve druhém čtvrtletí. Aktuální výsledky mezi analytiky rozptýlily obavy z možného přehřátí čínské ekonomiky. Ta však s přehledem zůstává nejrychleji rostoucí na světě. Ještě počátkem letošního roku poháněly čínskou ekonomiku loňské vládní protikrizové balíčky.

Letos se už Peking snaží růst zmírňovat omezováním úvěrové aktivity bank, protože se bojí přehřátí ekonomiky a následků prudkého růstu cen domů a spekulací na akciovém trhu na inflaci a stabilitu ekonomiky. Tato opatření vyvrcholila úterním prvním zvýšením čínských úroků za téměř tři roky.

Cílem Pekingu a centrální banky je mimo jiné taky snížení inflace. Ta se v září přesně podle odhadů zvýšila na 3,6 procenta ze 3,5 procenta v srpnu a byla nejvyšší od října 2008.

Nové čínské statistiky vyšly den před dvoudenním zasedáním ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny zemí G20 v Jižní Koreji, kde budou Spojené státy a další země na Čínu opět naléhat, aby uvolnila kurz své měny a nechala jüan zhodnotit. Údaje ovšem podle ekonomů mohou vést Peking naopak k tomu, že dosavadní proces velmi pomalého růstu měny kvůli slábnutí ekonomiky spíše ještě zpomalí.

„Příležitost k výraznému růstu jüanu se rychle uzavírá. Růst exportu slábne, a pokud se nynější trend udrží, skončí letošní růstové tempo hodně pod deseti procenty,“ řekl ekonom hongkongské pobočky banky RBS Ben Simpfendorfer.

Čína letos v srpnu předstihla Japonsko a stala se tak po Spojených státech druhou největší světovou ekonomikou. Tento týden Peking představil nový pětiletý plán pro roky 2011 až 2015. Ten se má nést v duchu sociálních reforem, pomoci přitom mají sami Číňané svými nákupy.