„Šmejdi“ se bojí publicity, před kamerami ČT utekli

Příbram – Navzdory negativnímu image předváděcích akcí se stále najdou senioři, kteří na příslib odměn slyší. Do příbramského kulturního domu dnes tzv. šmejdi nalákali desítky starších lidí. Dárků se ale lidé nakonec nedočkali. Když na místo přijela Česká televize, obchodníci akci zrušili a ze sálu utekli.

Slosovali jsme slevové karty, přijďte a dostanete porcelán nebo sadu nářadí, slibovali po telefonu seniorům pořadatelé předváděcí akce. „Volali mi, že je akce od lékárny Dr. Maxe, abych se nezlobil, že tam budu chvilku čekat, že se dozvím o výhodách slevových kartiček,“ popsal ČT jeden ze tří desítek seniorů, kteří se dnes ráno sešli v příbramském kulturním domě.

Síť lékáren Dr. Max se ale brání a tvrdí, že žádnou podobnou takovou akci neorganizovala. „To určitě není naše akce a Dr. Max se od tohoto jednání určitě co nejdůrazněji distancuje,“ sdělil mluvčí lékáren Michal Petrov.

Ať už akci organizoval kdokoliv, dárky od pořadatelů nakonec dostali jen ti, co se do sálu nevešli a přišli včas k autu organizátorů. Jakmile na místo přijela Česká televize, začali se totiž pořadatelé skrývat.

Druhou akci měli takzvaní šmejdi v Příbrami nahlášenou na odpoledne. Dvacet seniorů na ně čekalo zbytečně. Podobný průběh měly v posledních dnech akce napříč celou republikou. Například v Poličce musela dokonce zasahovat policie. Organizátoři totiž předváděcí akci předem nenahlásili obchodní inspekci, jak jim to od ledna nově ukládá zákon.

„Jedná se o správní delikt (nenahlášení akce). Pořadatelům hrozí pokuta až 5 milionů,“ říká k problematice Jan Rotbauer, mluvčí ČOI.

Jen loni zkontrolovali inspektoři 365 předváděcích akcí. Ve více než 260 případech pořadatelé porušili zákon. Inspekce za to rozdala pokuty ve výši 21 milionů korun.