Nová čínská pětiletka počítá s nákupní horečkou obyvatel

Peking - Pětiletý plán čínské komunistické strany na roky 2011 až 2015 počítá s rovnoměrnějším rozvojem, lepší sociální sítí a zdravotnictvím. Pro zemi je nezbytné rovněž zlepšit životní podmínky lidí, a to jak ve městech, tak i na venkově. Strana zároveň slíbila snížit nezaměstnanost. Zatím zůstává otázkou, jaké konkrétní kroky budou k naplnění pětiletky použity.

Nová čínská „pětiletka“ se má nést v duchu sociálních reforem, pomoci přitom mají sami Číňané svými nákupy. Komunistická strana je chce přimět, aby tolik nešetřili a raději si užívali života, a tím podpořili svou ekonomiku. „Čínská vláda plánuje zlepšení sociální záchranné sítě, tzn. lepší důchodový systém, lepší zdravotnictví. Chce dosáhnout toho, že Číňané budou méně spořit. Tím, že začnou utrácet, dají ekonomice růstový impulz,“ vysvětluje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Podíl spotřeby obyvatel na celkovém HDP země je nejnižší mezi hlavními ekonomikami světa, pohybuje se totiž kolem 35 procent. Zhruba 200 milionů Číňanů navíc žije na hranici chudoby, protože na den mají jeden dolar. „Předchozí stabilizační programy směřovaly převážně do budování infrastruktury. To se vlastně týká velkých podniků, ale není to něco, co by nějak bezprostředně a hned zvedlo životní úroveň v chudých oblastech,“ vysvětlil sinolog Rudolf Fürst.

Nová čínská pětiletka tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Chu Ťin-tchao, generální tajemník ústředního výboru KSČ

„Podíl příjmů fyzických osob při rozdělování národního důchodu se musí zvýšit. Stejně jako odměny.“

Statistiky jsou v současnosti Číně nakloněné. Ve druhém čtvrtletí se vyhoupla na druhou největší ekonomiku světa, a překonala tak v růstu Japonsko. „Ekonomika je na tom velmi dobře. Po určitém zpomalení, ke kterému došlo ve druhém čtvrtletí vlivem utažení měnové politiky kvůli přehřívajícímu se trhu s nemovitostmi, teď opět nabírá rychlost a dá se předpokládat, že bude pokračovat v růstu kolem 10 procent ročně,“ dodává Mokráš.

Největším problémem ale je, že ekonomika prosperovala nerovnoměrně, a prohloubily se tak rozdíly mezi chudými a bohatými. Právě sociální jistoty nové pětiletky mají pomoci. Na její rozběh si ale Číňané počkají. Plán totiž musí nejprve schválit čínský parlament, konkrétně na začátku příštího roku.