Co dělat s falešnou bankovku? Hlavně s ní neplatit

Praha - V Česku bylo loni zachyceno na 3 tisíce padělaných bankovek a mincí různých měn v hodnotě přes 6 milionů korun. Nejčastěji se logicky padělaly koruny – především tisícovky a pětistovky. Oproti předchozímu roku ale alespoň počet padělaných bankovek klesl o třetinu. Přečtěte si, jak poznat nepravou bankovku - a co s ní vlastně udělat?

Loni se v Česku zabavilo celkem 3 130 kusů padělků bankovek a mincí. Z toho třetina byly padělané české peníze – tedy koruny. Celkem vyrobili podvodníci peníze za 6,18 milionu korun. To je o 200 tisíc méně, než loni.  

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 2,25 miliardy bankovek a mincí, podle propočtů tedy připadá jeden padělek na 190 tisíc kusů bankovek v oběhu.

„České bankovky a mince jsou bezpečné, počet padělků v čase klesá a jejich nebezpečnost zůstává relativně nízká,“ uvedl člen bankovní rady Lubomír Lízal. Nejčastěji si podvodníci peníze tisknou na inkoustových nebo tonerových tiskárnách. „Nebezpečnější bývají padělky zahraničních měn. Pachatelé totiž často používají klasické tiskařské techniky,“ upozornil Lízal. 

Za falešnou bankovku náhradu nedostanete 

Když máte podezření, že vám někdo dává do ruky padělané peníze, máte právo je odmítnout. Když už se vám ale zatoulá taková podezřelá bankovka až do peněženky, nikde s ní neplaťte, je to totiž trestné. Odneste peníze na policii. Odtud je předají do ČNB, kde pravost ověří. Pokud se ukáže, že je bankovka nebo mince pravá, dostanete ji zpátky. Když se ale prokáže, že jde o padělek, bohužel žádnou náhradu nedostanete. 

A jak vlastně poznat pravou bankovku od té falešné? ČNB radí vzít peníze do prstů, papír je specifický na omak, bankovky nejsou hladké. Proti světlu zkontrolujte vodoznak a soutiskovou značku (v kolečku by se měl objevit nápis ČR), na ochranném proužku by měl být vidět mikrotext. Když bankovku sklopíte, na ramenou osobnosti se objeví nominální hodnota bankovky. U nejnovějších vzorů bankovek pak ochranný proužek mění barvu. 

Ochranné prvky bankovek
Zdroj: ČT24

Podrobně si můžete bankovky prohlédnout i na stránkách ČNB, kde vám názorně ukáží, jak ochranné prvky kontrolovat. ČNB nabízí dokonce mobilní aplikaci. Přímo v mobilu si tak můžete ověřit, jak vlastně pravá bankovka vypadá. 

Pokud máte v peněžence pravou, ale poškozenou bankovku (třeba natrženou nebo ušpiněnou), vůbec to nevadí, vymění vám ji bezplatně v každé bance nebo i v samotné ČNB.