Coloradští si mnou ruce, legalizací marihuany vybrali na daních miliony

Denver - Americký stát Colorado inkasoval v lednu dva miliony dolarů na dani z prodeje marihuany. Colorado se stalo spolu s Washingtonem prvním americkým státem, který legalizoval marihuanu i pro nelékařské účely. První oficiální obchody otevřely po novém roce.

Obchod s marihuanou v Coloradu sklízí úspěchy. „V jeden z nejlepších dnů jsme měli 400 zákazníků, na prvního ledna to bylo dokonce 900. Obsloužili bychom jich i víc, ale nebylo už víc času,“ uvedl Andy Williams, ředitel firmy obchodující s konopím. Obrat firem, které s konopím obchodují, je odhadem 14 milionů dolarů měsíčně, coloradské státní kase to na daních přineslo za leden dva miliony dolarů, v přepočtu téměř 40 milionů korun.

Peníze půjdou do zdravotnictví

Podle plánu předloženého coloradským guvernérem Johnem Hickenlooperem budou vybrané peníze vyčleněny na preventivní programy pro mladistvé, léčbu drogově závislých a na státní zdravotnictví. „Myslím, že brzy uvidíme spoustu dalších států, které si řeknou: 'Páni, takhle bychom mohli získat nějakých 40 milionů pro naše školy. Tohle může vyřešit nějaké naše problémy! Na to bychom se měli podívat,'“ dodal profesor obchodní fakulty Denverské univerzity Mac Clouse.

Spotřeba marihuany ve Spojených státech se od roku 2000 do roku 2010 zdvojnásobila, zatímco u kokainu tomu ve stejném období bylo přesně naopak. V roce 2010 kouřilo marihuanu podle úředních odhadů 18 milionů Američanů čtyřikrát či vícekrát měsíčně a šest milionů denně či téměř denně. To je velký nárůst oproti roku 2000, kdy podle zpráv asi 11 milionů lidí ve Spojených státech kouřilo marihuanu čtyřikrát či vícekrát měsíčně a 2,5 milionu ji kouřilo denně či téměř denně. Podobná data je ale velmi těžké získat, a proto se jedná jen o odhady.

Například ve státě Washington by se měla marihuana začít legálně prodávat na jaře. Čísla postupně přesvědčují i další americké státy alespoň k dekriminalizaci konopí. Za držení rostliny může člověk v takovém režimu dostat pokutu asi jako za špatné parkování. Už brzy bude systém platit třeba v americkém hlavním městě. „Především to přinese větší sociální rovnost. Pokud máte trestní zápis za drogy, nedostanete práci ani na stavbě, máte problém se získáním řidičáku, jste diskvalifikovaní z řady nízkopříjmových zaměstnání,“ uvedl člen městské rady, Washington D.C. Tommy Wells.

V současné době povoluje prodej marihuany pro lékařské účely 20 amerických států. Volný prodej jako první zavedli v Coloradu a právě Washingtonu. V obou státech souhlasili s legalizací marihuany lidé v referendu.

Obchodu s marihuanou se v Coloradu daří (zdroj: ČT24)