Jedna nabíječka na všechny mobily? Europoslanci jsou pro

Brusel – Europoslanci prosazují jednotnou nabíječku pro všechny mobily. Chtějí tak nejen zjednodušit život spotřebitelům, ale hlavně omezit odpad a snížit náklady na výrobu. Evropský parlament proto schválil novelu pravidel o rádiových zařízeních, která s takovou nabíječkou počítá.

„Obzvláště mě těší, že jsme se dohodli na zavedení jednotné nabíječky, což pomůže jak spotřebitelům, tak životnímu prostředí. Skoncujeme tak s každoročním elektronickým odpadem v objemu 51 tisíc tun,“ uvedla zpravodajka Barbara Weiler. Parlament proto upravil novou směrnici tak, aby základním požadavkem při výrobě mobilních přístrojů byla právě kompatibilita s jednotnou nabíječkou.  

Europoslanci schválenou novelu nyní musí formálně schválit i Rada. Členské státy budou mít následně dva roky na její provedení do vnitrostátních předpisů a výrobci další rok na to, aby se novým podmínkám přizpůsobili.

Už brzy by tak zákazníci nemuseli řešit, jestli ta či ona nabíječka jde zapojit do jejich telefonu. Za posledních pět let už sice většina výrobců na trhu začala využívat micro-USB nabíječky, které prosazuje i EU, pouze několik firem, mezi nimi i Apple, ale dál používá vlastní řešení. 

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Jenže pokud Evropská unie skutečně nařídí jednotnou micro-USB nabíječku, bude se s tím muset Apple vypořádat – pokud do té doby firma úplně nezmění technologii, zřejmě bude v EU zákazníkům povinně nabízet k telefonům i redukci na jednotnou nabíječku. 

Nová směrnice sjednocuje pravidla pro dodávání nejen mobilních telefonů, ale také dalších rádiových zařízení, jako jsou třeba dálková ovládání aut či modemy. Předpis má například také zabránit tomu, aby se jednotlivá zařízení vzájemně rušila a aby bylo jednodušší dohlédnout na to, zda jsou pro spotřebitele bezpečná.