USA se vzdají kontroly nad přidělováním internetových domén

Washington – Vláda Spojených států je připravená vzdát se kontroly nad Internetovým sdružením pro přidělování jmen a čísel (ICANN). Stane se tak v reakci na skandál kolem sledování, které prováděla americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA). Ministerstvo obchodu preferuje, aby sdružení bylo v budoucnu pod mezinárodním dohledem, na němž se budou podílet státy i soukromý sektor.

Proces předání kontroly by měl odstartovat již na konferenci ICANN v Singapuru, která se uskuteční koncem tohoto měsíce. Šéf ICANN Fadi Chehadé uvedl, že změny budou hotové do září 2015, kdy vyprší současná dohoda s americkou vládou.

„Je to okamžik úspěchu. Ukazuje se, že už nepotřebujeme správcovství jedné vlády. Nyní potřebujeme, aby vše fungovalo podle požadavků globální komunity,“ konstatoval Chehadé. „Americká vláda nás žádá, abychom svolali globální komunitu a diskutovali, jak tu roli Spojených států nahradíme. A s tím začneme okamžitě,“ slíbil.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) má na starosti mimo jiné přidělování a správu doménových jmen (jako například .com nebo .net) a IP adres. Tato nezisková organizace vznikla v roce 1998 a od té doby spadá pod americké ministerstvo obchodu.

Chystá se změna ve správě internetových domén (zdroj: ČT24)

K osekání role vlád při formování budoucí podoby internetu a ke globalizaci sdružení ICANN minulý měsíc vyzvala i Evropská komise. Neelie Kroesová, komisařka pro digitalizaci a nové technologie, vyzvala k ukončení technické kontroly Spojených států nad internetem. Běžní uživatelé by si nicméně neměli všimnout žádných rozdílů.

Tlak na Spojené státy rovněž zesílil poté, co loni dokumenty bývalého technika tajných služeb Edwarda Snowdena ukázaly, že americká NSA sledovala velkou část dění na síti.