Plastové bankovky, hranaté mince – britský boj proti padělkům

Londýn – Velká Británie připravila další nástrahu pro ty, kteří se nezákonně obohacují na padělání liber. Po představení plastových bankovek se pouští také do ochrany svých mincí. Britská jednolibrovka by proto měla mít od roku 2017 hranatou podobu, podobně jako české dvacetikoruny.

Britská královská mincovna věří, že nová jednolibrová mince bude dosud nejbezpečnější mincí v oběhu. Představený prototyp sestává z několika vrstev a na jeho výroby byly použity nejmodernější technologie. Naopak až tři procenta, tedy 45 milionů, v současnosti kolujících jednolibrových mincí jsou padělky, uvádí mincovna. Jako první o jejím záměru informovala stanice BBC.

Nynější jednolibrovka byla představena v roce 1983, stejně jako jednolibrová bankovka. Ta však byla o pět let později stažena. Odhaduje se, že se v oběhu nachází na 1,5 miliardy těchto mincí. A každoročně jsou vyřazeny dva miliony jejích padělků. 

Nová podoba mince vychází ze staré dvanáctistranné „třípenny“, která v sedmdesátých letech minulého století po přechodu na desetinný systém zmizela. Její velikost bude zhruba stejná jako u dnešních mincí a má být složena ze dvou barev, respektive kovů. Na přední straně bude i nadále portrét královny, zatímco o podobě té rubové se bude rozhodovat ve veřejné soutěži. 

Nová jednolibrová mince
Zdroj: ČT24/Britská královská mincovna

Podrobnou zprávu Britské královské mincovny si můžete prohlédnout ZDE.

Začalo to plastovými bankovkami

V rámci zvyšování bezpečnosti už Velká Británie oznámila, že od roku 2016 zavede plastové bankovky. V oběhu podle předpokladů vydrží až dvojnásobnou dobu proti současným papírovým a jsou také odolné proti vyprání v pračce. Británie se tak stane největší světovou ekonomikou, která novou technologii využije. 

Jako první vstoupí do oběhu pětilibrová bankovka, která ponese tvář bývalého premiéra Winstona Churchilla. O rok později, tedy v roce 2017, přibude desetilibrová s tváří spisovatelky Jane Austenové. Více se dočtete ZDE.