Texas, americký hospodářský zázrak

Houston - Americký Texas vyšel podle posledních statistik z nedávné recese silnější než před tím. Tedy na rozdíl od většiny Ameriky. Zatímco ostatní státy unie se z propadu teprve otřepávají, Texas má pracovních míst dokonce víc než před šesti lety a mluví se o něm jako o hospodářském zázraku.

„V texaském zemědělství je obchod s dobytkem stále číslo jedna, co se týče dolarů, které z toho plynou do hospodářství,“ říká k síle tamní ekonomiky majitel dobytkové burzy Ted Uptmore. 

Texas už dlouho prospívá i díky těžbě ropy a zemního plynu. A k nim se teď přidávají i moderní technologie. Stát totiž dokázal přitáhnout ty největší firmy – například gigant Apple čerstvě otevřel areál v Austinu. A nedaleko se pak nachází střední škola Manor New Tech - důkaz masivních investic do vzdělání. Za pár let existence si udělala jméno i za hranicemi Texasu. Do technologických podniků pak bude dodávat elitní absolventy. 

Prosperita díky technologiím

Jiné školy v Americe tuto kopírují, stejně jako by jiné americké státy chtěly okoukat místní hospodářský zázrak. Ve všech ekonomických číslech dosahuje Texas lepších výsledků než zbytek země.  

Texaské ekonomice se daří i díky technologiím (zdroj: ČT24)

Recept na úspěch Texasu, který dali dohromady v Austinu, přitom tkví v nízkokalorické krmi - nízká regulace všeho, minimální svazování rukou podnikatelů, obecně nízké daně - a taky absolutně žádná daň z příjmů. 

Někteří státu vyčítají, že se honí za dolary na úkor životního prostředí a že nerespektuje federální předpisy. Hvězda, kterou má Texas ve znaku, sice nebude zářit věčně, ale právě teď má zrovna energie na rozdávání.