Žaloby kvůli solárním elektrárnám míří na stát i na ČEZ

Praha - Ministerstvo financí bude u soudu vysvětlovat, proč zkrachovaly desítky podnikatelů, které stát lákal dotacemi do solárního byznysu. Pět firem požaduje za snížení výkupní ceny proudu dvě miliardy korun. Žalují i ČEZ a další distributory, kteří podle nich připojili elektrárny pozdě do sítě. Zastání hledají i u antimonopolního úřadu. Další společnosti, které přišly o peníze, by je mohly podle soudu následovat.

Luděk Zelba má se svým společníkem zřejmě jednu z nejdražších parcel v Česku, deset hektarů u Mělníka je nakonec stálo deset milionů korun. Jeden a půl roku strávil přípravami, aby tu mohla stát fotovoltaická elektrárna. V létě 2010 zbývalo koupit za několik set milionů solární panely, půjčit si na ně museli v bance. „Jednali jsme s bankami a najedenou ty banky začaly ochladávat. Pak nám oznámily, že už v této době už nám nemůžou úvěr dát,“ vypráví Zelba.

Začalo se totiž mluvit o tom, že stát od roku 2011 sníží cenu, za kterou dotovaný proud od fotovoltaiků vykupuje. Na bezpečnou investici, kterou garantoval stát, najednou nikdo nechtěl půjčit peníze. Projekt tak zkrachoval a Luďku Zelbovi zůstal nepotřebný kus pole a dluhy.

Další žaloba kvůli solárům míří tentokrát na stát (zdroj: ČT24)

Problémy mají i podnikatelé, kteří elektrárny postavili. Dokonce i v případě, že jejich panely vyráběly proud už v roce 2010, tedy předtím, než výkupní ceny proudu klesly. Například zdroj Fox solar v Nučicích mohl být spuštěn už v září 2010. Na připojení ale musel čekat půl roku a kvůli tomu čerpá téměř poloviční podporu. „Pro mě to od začátku provozu znamená hospodářský výsledek minus 17 milionů. Banka je značně nervózní, protože samozřejmě předpokládala, že dostavěná elektrárna připojená bude a sazby budou podle roku 2010,“ uvedl majitel elektrárny Fox Solar Daniel Honzík.

Ten je jedním z podnikatelů, kteří žalují distributora, tedy společnost ČEZ. Kromě toho se chce obrátit i na antimonopolní úřad, k jiné distribuční síti totiž připojen být nemohl. Doposud ale soudy vždy dali za pravdu ČEZu.

Jediné rozhodnutí úřadu, jediný rozsudek, který padne v tomto roce, může strhnout lavinu miliardových žalob. Letos totiž skončí promlčecí lhůta, dokdy mohou investoři podávat žaloby.