Microsoft nechává úspěšný software napospas hackerům

Praha – Microsoft v úterý celosvětově ukončí podporu operačního systému Windows XP. Systém přitom ještě stále využívá až 25 % evropských firem. Velké popularitě se 13 let starý systém těší také mezi uživateli z řad domácností. V Česku ho stále ještě využívá zhruba milion lidí. Pokud rychle nesáhnou po novějším softwaru, bude jim ve zvýšené míře hrozit, že jejich hesla, fotografie a především bankovní účty mohou zneužít hackeři.

„Téměř každá organizace má nějaký systém s Windows XP, ale je zde například i mnoho nemocnic, které využívají ještě starší Windows 95,“ upozornil analytik společnosti Gartner Michael Silver. S ukončením podpory se stane starý software zranitelnější. Microsoft už totiž nebude vyrábět záplaty na nově objevené bezpečnostní slabiny. Záplaty od Microsoftu jsou přitom mnohem důležitější než antivirový software. „Updaty pro Windows 7, 8 nebo Vista budou pro hackery návodem, kudy se do XP dostat,“ varoval Silver.

Hned s úderem zítřejší půlnoci se ale zvýšeného nebezpečí uživatelé starých Windows bát nemusí. Mají ještě zhruba měsíc k dobru na to, aby si opatřili novější operační systém. „Aktualizace vychází pravidelně druhé úterý v měsíci, takže následující měsíc, tj. v květnu, nevydáme už bezpečnostní aktualizaci na Windows XP. Teprve od té chvíle se ten produkt začne stávat rizikovějším,“ řekl České televizi manažer divize Windows Client společnosti Microsoft Czech Republic Lukáš Křovák.

Využívat starý systém by měli přestat hlavně lidé, kteří navštěvují internetové bankovnictví nebo se přes počítač připojují například k datovým schránkám. Počítače s XP také budou častěji bojovat s připojením k periferním zařízením, jakou jsou například nové multifunkční tiskárny či fotoaparáty.

Banky mají dva roky k dobru

V souvislosti s bezpečnostními riziky se může zdát až hrozivé, že Windows XP stále využívá 80 % bankomatů v Česku. Máme se tedy bát, že by se do nich mohli v budoucnu snadno dostat hackeři, a připravit tak nic netušící klienty bank o peníze? Podle expertů to nehrozí. Banky totiž většinou užívají speciální verzi systému – tzv. Windows XP Embedded – jehož podpora skončí až v lednu 2016.

I přesto ale banky hromadně přecházejí na novější verze systému, což některé bankomaty dočasně vyřazuje z provozu. K přechodu nutí i své klienty. Všechny tuzemské banky je na ukončení podpory ze strany Microsftu důrazně upozorňují. Některé dokonce zvažují, že klientům s Windows XP úplně znepřístupní internetové bankovnictví.

„Pokud přejdete na nejnovější Windows 8 nebo 8.1, tak si myslím, že ten šok bude veliký. Tyto Windows vypadají úplně jinak, jsou uzpůsobené na ovládání systému přes dotykovou obrazovku, což u starších počítačů nejde, a přes myš se ovládají velice špatně. Já bych ani takový přechod nedoporučil, spíš bych doporučil přechod na Windows 7, což je taková moderní obdoba XP,“ radí šéfredaktor Computerworld Radan Dolejš. Sáhnout je možné také po Linuxu - ten si mohou narozdíl od operačních systémů od Microsoftu stáhnout lidé z internetu zdarma.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Ryan Nakashima

Používáte počítač jako „psací stroj“? XP si klidně nechte

Najdou se ale i tací uživatelé, pro které nemusí být přechod na novější systém nutností. To, že odzvoní podpoře, totiž neznamená, že Windows XP přestane úplně fungovat. „Určitě nepotřebují systém měnit lidé, kteří svůj počítač používají bez připojení k internetu, to znamená, že není způsob, jak by se dal do počítače natáhnout škodlivý vir,“ říká šéfredaktor Computerworld Radan Dolejš.

Microsoft začal Windows XP prodávat v roce 2001 a systém raketově získal na oblibě. Podle expertů bylo jedním z klíčových faktorů to, že systém nekladl vysoké požadavky na hardware, a tak bez problémů běžel i na starších počítačích. Navíc následoval po Windows 98, tedy po systému, který byl poměrně nestabilní.

A fiaskem skončil i nástupce XP – Windows Vista. Ten si nerozuměl s celou řadou dalších softwarových produktů, k častým problémům pak patřily také komplikace s připojením k bezdrátové síti. Ze srovnávacích testů dokonce vyplynulo, že Windows Vista jsou pomalejší než jejich předchůdce. Výsledkem bylo, že při reklamacích začali uživatelé vyžadovat raději instalaci starší verze operačního systému. Dnes Windows Vista využívá jen necelých 6 % uživatelů, tedy mnohem méně než Windows XP.