Krize stavebnictví: Ztráta 443 miliard a 50 tisíc lidí bez práce

Praha – České stavebnictví zažívá mírné oživení. Potřetí v řadě se stavaři mohli radovat z meziročního růstu. Jak přiznávají, pomohla jim v tom hlavně nezvykle teplá zima. Zároveň ale upozorňují na to, že obrat v oboru to nepřineslo, počet zakázek dál klesá. České stavebnictví přišlo během krize o 443 miliard korun, za posledních pět let přišlo o práci nejméně 50 tisíc stavebníků.

Podle statistik v roce 2008 ve stavebnictví působilo celkem 767 firem s více jak 50 zaměstnanci. Ty přitom zaměstnávaly dohromady 110 tisíc lidí. Jenže krize dala stavebnictví pořádně zabrat. Počet velkých stavebních firem klesl o čtvrtinu. 

A v době krize klesaly i zisky. V rekordním roce 2008 dosáhly tržby celého stavebnictví 547,5 miliardy korun, loni to však bylo o celých 150 miliard méně - stavaři utržili celkem 397,5 miliardy korun. „Od roku 2008 došlo ke kumulativnímu propadu o 442,8 miliardy korun,“ upozornil dnes generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Miloslav Mašek. 

Obrat až v roce 2016 

Podle něj nezkrachovaly jen stavební společnosti, které nebyly na krizi připraveny. „Bohužel z trhu odešly i firmy, které byly odborně zdatné a měly dobré zaměstnance, ale neměly zakázky,“ vysvětlil Mašek. 

Firmy si musí každou práci tvrdě vysoutěžit. Sázejí hlavně na nízké ceny, a to je podle ředitele společnosti Slezské stavby Opava Jana Urbiše problém: „Konkurence samozřejmě nikdy nespí a v českém stavebnictví je špatné to, že se jednotlivé stavební firmy sklánějí ke stanovení velice nízkých cen a tím vlastně podkopávají celé české stavebnictví.“ 

Obrat navíc stavaři nečekají ani letos, a to i přes mírnou zimu, díky které stavebnictví meziročně už tři měsíce v řadě mírně roste. „Počty zakázek ve všech oborech však stále klesají. Myslíme si proto, že letošní rok ještě rokem obratu nebude. Nic tomu nenasvědčuje. Příští rok bude nejspíš rokem stabilizace, teprve v roce 2016 by mohl přijít první mírný růst,“ předpovídá Mašek.

Zelená úsporám by mohla dát stavebníkům práci

Naději na výraznější zlepšení ale dává podle stavařů dobrá komunikace s představiteli vlády. Oživení by mohlo přinést i spuštění státního podpůrného programu Nová zelená úsporám. Díky tomu by se mohly dočkat nových zakázek hlavně malé a střední firmy. A to by se mohlo promítnout i do zaměstnanosti v oboru. A v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší - tedy v Moravskoslezském a Ústeckém kraji bude podpora v rámci programu Nová zelená úsporám dokonce vyšší.