Ministerstvo dopravy k údržbě silnic pustí soukromníky

Praha – Silnice prvních tříd budou moci udržovat i soukromé firmy. Ministerstvo dopravy vypíše tendr za miliardu a 340 milionů korun do měsíce. Vítězové se budou starat o silnice od října po dobu čtyř let. Resort už záměr vyzkoušel na pilotním tendru v loňském roce. Kraje ale proti příchodu konkurence protestují a žádají zastavení řízení. Podle nich firmy nezvládnou krizové situace kvůli nedostatečnému vybavení.

„Princip soutěže je takový, že se jedná o otevřené řízení. Každý uchazeč se může přihlásit do jedné nebo do všech částí. (…) Podle zkušeností z pilotního prověření očekáváme účast mezi dvěma až pěti uchazeči pro každou oblast,“ sdělil Milan Dont, ředitel odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy. Resort dopravy tvrdí, že vpuštěním konkurence získá až o čtvrtinu nižší ceny. Kraje se soutěže mohou zúčastnit také.

Soukromé firmy prověřil pilotní projekt

Soukromníky ministerstvo dopravy vyzkoušelo na pilotním tendru loni. Do té doby měly správu silnic prvních tříd pod palcem pouze kraje. Firmy jim mohly sloužit jen jako subdodavatelé. První soukromou firmou, která si údržbu silnic vyzkoušela, byla loni ve Zlínském kraji společnost AVE CZ. „Zakoupili jsme techniku, část aut byla zcela nová, část jsme použili z našich provozoven,“ uvedl Marcel Benda, regionální ředitel pro Jižní Moravu.

Podle náměstka hejtmana kraje Vysočina Libora Joukla pilot dopadl dobře jen díky mírné zimě. Zázemí i vybavení firem ve srovnání s kraji je prý nedostatečné. „Ve chvíli, kdy bude kalamita nebo větší spad sněhu, tak jakým způsobem to udělají, jestliže mají, řekněme, jedno rezervní auto? My jich máme desetkrát tolik,“ říká Joukl. „Věřím, že ministerstvo se ještě zamyslí a celou situaci přehodnotí,“ dodal. Na zakázce si ministerstvo slibuje ušetřit aspoň dvě stě milionů korun.

Ministerstvo dopravy chce k údržbě silnic pustit soukromníky (zdroj: ČT24)