Nezaměstnanost dál klesá, hlavně díky sezonním pracím

Praha - Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Bez práce bylo skoro 575 tisíc lidí. Minulý měsíc přitom bylo nezaměstnaných přes 608 tisíc. Počet lidí bez práce klesá hlavně díky sezonním pracím. Po zimě začalo pracovat také mnoho živnostníků. Postupně oživuje ale i česká ekonomika a podnikatelé pomalu začínají nabírat nové zaměstnance.

I když rekordní nezaměstnanost ze začátku roku pomalu klesá, ve srovnání s loňským rokem jsou čísla pořád vysoká. Loni bylo touhle dobou bez práce o 9 680 lidí méně. I tak jsou ale dubnové statistiky pozitivní. 

Nezaměstnanost totiž klesá od ledna, kdy dosáhla hodnoty 8,6 procenta a bez práce bylo tehdy 629 274 lidí, nejvíc v historii ČR. V dubnu bylo bez práce 574 908 lidí, což je 7,9 procenta. „V dubnu jsme zaznamenali zatím nejvýraznější pokles nezaměstnanosti v letošním roce,“ uvedla ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Trend klesající nezaměstnanosti by měl podle Úřadu práce pokračovat i v dalších měsících. Shodují se na tom i experti. „Podíl nezaměstnaných bude systematicky klesat nejméně do října, kdy se bude pohybovat na hranici sedmi procent,“ předpověděl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. 

Přibývá volných míst

Nejvíc lidí bez práce je na Bruntálsku a Mostecku (13,5 procenta), růžová není stále ani situace na Ústecku nebo Ostravsku. Nejméně nezaměstnaných naopak tradičně hlásí Praha (5,4 procenta).  

Pozitivní zprávou pro nezaměstnané ale může být, že přibývá volných pracovních míst. Meziročně jejich počet vzrostl skoro o 4,5 tisíce na 44 200 míst. „Nová pracovní místa vznikají hlavně v průmyslu, kterému se výrazně daří. Výsledky za poslední půlrok jsou excelentní, vidíme stabilní růst výroby a dvojciferný nárůst zakázek,“ upozornil Dufek. 

Na jedno volné pracovní místo i tak ale připadá v průměru 13 uchazečů. Jenže v okresech, kde je vysoká nezaměstnanost, se o práci pere několikanásobně více uchazečů. Na Karvinsku jich třeba připadá na jedno volné místo hned 48.

"V oblasti strojírenství je poptávka skutečně veliká. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je stále značný," tvrdí Kateřina Beránková z úřadu práce.

Michal Kozub, analytik, Home Credit:

„Průmyslu se v současnosti daří velmi dobře, a tak by v blízké době měl být zdrojem nových pracovních míst. I výhledy na další měsíce mluví optimisticky. Přesto je nezaměstnanost jednou z brzd většího ekonomického růstu. Aby se česká ekonomika dostala o úroveň výše, nutně potřebuje snížit nezaměstnanost přirozeným způsobem.“