Dovolená na Slovensku podražila, Češi radši jezdí do Itálie

Praha - České turisty už tolik netáhne dovolená na Slovensku, protože je vyjde dráž. Ještě v roce 2003 vycestovalo k našemu východnímu sousedovi 818 000 českých turistů, ovšem loni to už bylo jenom 496 000. Slovensko proto nakonec z druhého místa žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů vytlačila Itálie, kam loni zavítalo 526 000 Čechů.

Kde všude pocítí čeští turisté slabou korunu? (zdroj: ČT24)

Nižší zájem o Slovensko si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek vysvětluje částečně tím, že východní soused přestal být pro Čechy levnější destinací. „K tomu samozřejmě přispělo i oslabení koruny formou intervencí ČNB,“ dodal. Nakonec proto Češi v zimě dali místo slovenských hor přednost Alpám.

Po listopadové intervenci České národní banky jsou na tom Češi v zahraničí hůře než před rokem a za své peníze si toho koupí méně, než byli zvyklí. Podle studie UniCredit Bank má jedna česká tisícikoruna při zahraniční dovolené průměrně hodnotu jen 855 korun.

Slabou korunu Češi nejvíce pocítí při dovolené ve Francii. Jedné tisícikoruně utracené tam by odpovídaly české útraty v hodnotě pouhých 610 korun. Podobné je to i v Rakousku a Německu. Naopak za své peníze si turisté nejvíce dopřejí v Bulharsku, kde má jedna česká tisícovka hodnotu téměř o čtvrtinu větší, než jsou lidé zvyklí z domova. Není to ale jen kurz koruny, co dovolenou letos prodraží. Některé destinace totiž proti loňsku výrazně zvedly své ceny.

Cestovní doklady a peníze
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Česko dražší než Slovensko

Také Slovensko se poprvé v historii zařadilo mezi země, kde jsou ceny vyšší než v Česku. Kupní síla české koruny loni klesla u dovolené na Slovensku o šest procent. „Pozice Slovenska jako druhé nejlevnější destinace z roku 2003 se tak stala minulostí a čeští turisté nyní musejí počítat s tím, že je pobyt v zemi pod Tatrami vyjde dráž než v tuzemsku,“ dodal Sobíšek. 

Za posledních deset let si největší nárůsty počtu českých turistů připsalo Rakousko a Turecko. Zájem Čechů o cesty do zahraničí byl však v loňském roce pod tíhou dlouhotrvající recese a absence růstu mezd nejnižší od roku 2006. Češi loni uskutečnili necelých 4,2 milionu zahraničních cest, což bylo meziročně o čtyři procenta méně. A v porovnání s rekordním rokem 2008 to dokonce znamenalo snížení o 16 procent.

Levně je v Bulharsku nebo Egyptě

Kdo hledá levnější dovolenou, má na výběr ze tří destinací. Patří mezi ně Bulharsko, Turecko a Egypt, který zlevňuje nejvíc. V posledních dvou letech šli egyptští hoteliéři kvůli tamní politické situaci s cenou dolů až o čtvrtinu. Na turisty to ale příliš nezabírá. 

Jednoznačně nejoblíbenější dovolenkovou destinací zůstane i letos Chorvatsko, kam ročně míří zhruba 800 tisíc Čechů. Chorvatsko je přitom v čele žebříčku nejnavštěvovanějších zemí posledních 11 let. Výjimkou byl rok 2008, kdy bylo nejpopulárnější Slovensko.

Nejoblíbenější zahraniční destinace
Zdroj: ČT24/UniCredit banka