1,3 miliardy pro zemědělce - vláda odsouhlasila zelenou naftu

Praha - Vláda schválila novelu, která umožní zachovat tzv. zelenou naftu. Ta byla od konce loňského roku zrušená. Zemědělci by díky rozhodnutí vlády mohli ročně dostat zpět na daních až 1,3 miliardy korun.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh odsouhlasila. Teď posvětila konkrétní novelu. Ta by měla zachovat vracení daně na předchozí úrovni, kdy zemědělci mohli dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s biopříměsí.

Kabinet původně plánoval, že by se o vratku mohlo žádat už od června. „V případě, že bude umožněno žádat o vrácení spotřební daně za naftu spotřebovanou od června, je hodnota této vratky spotřební daně odhadnuta na výši zhruba 0,85 miliardy korun,“ píše se v materiálech ministerstva zemědělství. Celková roční výše vratky by měla dosáhnout podobně jako loni zhruba 1,28 miliardy korun. Evropská komise schválila, aby Česko mohlo zemědělcům část daně vracet až do roku 2019.

Zda bude ale skutečně možné žádat o vrácení daní už od června, je zatím nejisté. „Jde o to, aby parlament co nejdříve tu novelu schválil. Můžeme spoléhat na větší počet hlasů, než jsou jenom vládní koalice, protože i některé opoziční strany se chystají návrh podpořit. Obávám se ale postoje TOP 09 a ODS. Pokud tyto dvě politické strany budou projednávání zákona zdržovat, tak se samozřejmě odloží i možnost, kdy si budou moci zemědělci o vratku požádat. Jsme ale všichni připraveni udělat všechno pro to, aby byl zákon co nejrychleji projednán,“ uvedl premiér Sobotka.

Sobotka už dřív zdůraznil, že většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, čeští zemědělci by tedy byli na společném unijním trhu znevýhodněni. Podle aktuální analýzy ministerstva zemědělství slevu neposkytují pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko.

Dalším argumentem vlády je férovost. Spotřební daň z nafty míří totiž mimo jiné na opravu silnic, na kterých traktory nebo kombajny nejezdí tolik jako auta a kamiony. Méně se tak podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) podílejí na opotřebení komunikací. 

Vláda Petra Nečase v roce 2012 v rámci úsporných opatření zelenou naftu úplně zrušila. Zemědělci poté na protest v řadě regionů zpomalovali svými stroji dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla pak zelená nafta zrušena úplně.