Tvrdě proti černému hazardu: Stát si posvítí na daňové úniky

Praha – Ministerstvo financí a berní úřady začaly vymáhat peníze, které unikají v hernách a kasinech. Těm, které neplatí loterijní daň, zabavují majetek. Stát na ní ročně tratí stamiliony korun.

Tvrdě proti černému hazardu: Stát si posvítí na daňové úniky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí se rozhodlo tvrdě zasáhnout proti provozovatelům kasin, kteří neplatí daně. „Můžeme řádově mluvit o desítkách případů. V takovém případě nezbývá nic jiného než represe,“ podotkl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Jen včera si státní úředníci došli pro 30 milionů, které na daních chyběly, přímo k majiteli tří kasin. Zabavili 19 hracích stolů, 120 automatů, pět automobilů, alkohol, cigarety a hotovost. Hodnota byla stejná jako ztráta na daních – 30 milionů korun. „Snažili jsme se ho upozornit a najít nějakou vhodnou formu, ale protože nereagoval, byli jsme nuceni přistoupit k exekuci movitých věcí,“ dodal ředitel Generálního finančního ředitelství Jiří Žežulka.

A podobné akce teď budou pokračovat. Už v tuto chvíli finanční správa ví o dalších hernách a kasinech, které na dani dluží celkem 270 milionů korun. Neplatičů je ale ještě víc. V Česku se každoročně v hazardu protočí 135 miliard korun. To jsou ale jen oficiální čísla – to skutečné může být o kvůli černým hernám a nelegálním sázkám o 30 miliard vyšší.