Babiš: Zemědělství nepotřebuje žádné dotace

Praha – Majitel agrochemického holdingu Agrofert Andrej Babiš se v rozhovoru pro Ekonomiku + ČT24 postavil proti společné zemědělské politice Evropské unie. Farmáři podle něj žádné dotace nepotřebují, české zemědělství je podle něj na dobré úrovni na to, aby obstálo v konkurenčním prostředí i bez pomoci státu a Evropské unie. Pravidla ale musejí být pro všechny členské státy stejná.

„Já jsem pro, aby se zrušily všechny zemědělské dotace, a já jsem přesvědčen o tom, že čeští zemědělci na tom budou nejlépe,“ tvrdí Babiš. „Ale pokud jsou dotace z EU a ještě národní dotace, tak proč my už jsme handicapovaní v rámci dotací z EU a ještě nám škrtnou národní dotace, ale Francouzi a Němci je mají dále,“ dodal úspěšný český podnikatel s tím, že podmínky pro všechny hráče na trhu by měly být stejné.

Babiš, který patří k velkým kritikům Evropské unie, poukazuje na to, že Česko je už po léta v nezáviděníhodné pozici, stále za ně totiž rozhoduje někdo jiný. „Napřed jsme byli v RVHP, tam rozhodovali Rusové,“ připomněl. Ani v rámci EU nemá podle něj Česko nijak pevnou pozici, na které by mohlo stavět a protlačit své zájmy. „V EU, samozřejmě ještě když tam posíláme lidi, kteří se tam ani pořádně nedomluví, tak kdo rozhoduje? Francie, Německo, Anglie a Silvio,“ zdůraznil.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Proč schovávat původ potravin za značku EU

Čím Babiš překvapí?

Nepoužívá počítač ani notebook. Místo diáře s sebou na jednání nosí stolní kalendář. Nesází na vykřičené snobské značky. Za několik dní mu přivezou z Německa nový vůz – hnědý wartburg.

Proti Evropské unii se Babiš staví i v otázce označování potravin. V Česku se podle něj pořádně neví, odkud potraviny z dovozu přesně pochází. Spotřebitel se z obalu pouze dozví, že výrobek pochází z farmy v EU. Dostatečné informace podle Babiše nemá ani stát. „Já říkám, že do Čech se vozí potraviny, o kterých stát nemá vůbec dostatečné informace, a následné kontroly veterinární správy nebo obchodní inspekce jsou samozřejmě namátkové a nejsou dostatečné,“ míní Babiš. Kvalita potravin tak může pokulhávat.

Celému systému by podle podnikatele pomohlo, kdyby Česko po maďarském vzoru začalo původ potravin monitorovat. „Kdo dováží potraviny do Maďarska, musí vyplnit statistiku,“ upřesnil.

Loňský rok byl pro zemědělství špatný

Stejně jako ostatní zemědělské subjekty v loňském roce Agrofert potrápil propad cen zemědělských komodit. Při tržbách 86 miliard skončil Agrofert se ziskem 3,7 miliard korun, což Babiš považuje za jeden z nejhorších výsledků v historii. A letos to podle něj nebude lepší. Dalšího rozvoje své firmy, která na počátku 90. let začínala se čtyřmi zaměstnanci a dnes jich má 27 tisíc, se ani přes těžkou dobu nevzdává.

„Máme rozjednané různé investice, ale primárně chceme kupovat další potravinářské firmy v Čechách, možná v Maďarsku,“ zdůraznil. „Chceme být spolehlivý partner a velký partner řetězců ve střední Evropě,“ vidí Babiš jedinou správnou cestu, a to i přesto, že zemědělci neustále poukazují na to, že vyjednávání s obchodními řetězci je nesmírně obtížné a jen těžko se dosahuje příznivé ceny.

Další velké akvizice, která by posílila postavení Agrofertu, by se firma mohla dočkat ještě do Vánoc. Kdo je kandidátem na převzetí, ale Babiš nechtěl prozradit.

Kdo je Andrej Babiš?

Úspěšný podnikatel s majetkem přesahujícím dle odhadů miliardu dolarů, začínal jako obyčejný student Vysoké školy ekonomické v Bratislavě. Pak pracoval v zahraničním obchodě. Agrofert, který byl původně pobočkou slovenského Petrimexu v Česku, se mu podařilo ovládnout už začátkem devadesátých let.

A pak už firma, která začínala v roce 1993 jako společnost s ručením omezeným se čtyřmi zaměstnanci, rostla. Dnes je holding dvacátou největší společností ve střední Evropě a má majetkové účasti nejen v Česku, ale i na Slovensku, v Maďarsku, v Číně a dalších zemích. Do skupiny patří například chemičky Lovochemie a Precheza, po loňském převzetí konkurenčního Agropolu také potravinářští výrobci Olma a Penam a po letošním odkoupení některých podniků od skupiny J&T například také Kostelecké uzeniny. Celkem pro Agrofert Andreje Babiše pracuje 27 tisíc lidí.