Kontroly hraček: Každá druhá je nevyhovující

Praha – Každá druhá hračka, kterou zkontrolují inspektoři České obchodní inspekce, je nevyhovující. Je špatně označená nebo je pro děti nebezpečná. Jedná se hlavně o hračky dovážené ze třetích zemí. V prvním čtvrtletí uložila inspekce výrobcům či distributorům přes sto pokut v celkové výši jeden milion korun.

Nedostatky na trhu s hračkami se podle inspekce stále opakují. „Někteří dovozci či distributoři trvale podceňují povinnost řádně a v plném rozsahu poskytnout spotřebiteli veškeré informace a bezpečnostní upozornění, které na hračkách cizojazyčně uvádí jejich výrobce,“ uvedla mluvčí ČOI Jana Jelínková.

V nabídce jsou podle ní také hračky anonymní či bez označení CE, které dokládá, že výrobek byl posouzen před uvedením na evropský trh. Závady ve značení a nedostatečném varování se velice často vyskytují nejen u hraček prodávaných samostatně, ale také u hraček prodávaných spolu s potravinou.

Ze 308 kontrol, které inspekce provedla na začátku roku, byly zjištěny nedostatky ve 152 z nich, tj. 49 procentech. Zákaz dalšího prodeje inspektoři vydali na 1 054 kusů hraček v prodejní ceně 84 310 korun.