Neplatičů ubývá, ČEZ odpojí měsíčně asi 2 800 domácností

Praha - Energetická firma ČEZ měsíčně přeruší dodávky proudu asi 2 800 domácnostem, které neplatí za dodávky elektřiny. To je zhruba o polovinu méně než v roce 2006, kdy ČEZ v průměru odpojil asi 6 000 domácností za měsíc.

Za poklesem počtu dlužníků je podle firmy hlavně zasílání SMS a e-mailových upomínek dlužníkům. Firma je posílá od roku 2011. „V roce 2011 jsme měli asi 4 000 případů přerušení dodávek měsíčně. Po zavedení nové formy upozornění na nutnost uhradit závazky toto číslo kleslo asi o 30 procent,“ uvedl mluvčí ČEZu Jan Pavlů.

Od loňského roku ČEZ dlužníkům i volá. Se zákazníky, kteří se dostali do problematické situace a nemají na okamžité zaplacení, se společnost podle Pavlů snaží dohodnout individuálně. Celkem dluží lidé firmě stovky milionů korun a jde o desetitisíce případů. Tato čísla jsou ve stejné relaci jako v roce 2006.

Neplatiče evidují i alternativní dodavatelé energie. Například Centropol Energy má mezi jedním a dvěma procenty pohledávek ze všech vystavených faktur. Jde o čtyři až pět tisíc neplatičů. „Do této kategorie se ale dostávají všechny faktury včetně těch, které zákazníci zaplatí například s desetidenním zpožděním,“ uvedl mluvčí Centropol Energy Ladislav Šticha.

Bohemia Energy stejně jako E.ON počty neplatičů nezveřejňují. „Vzhledem k tomu, že jsme nastavili nový systém na vymáhání pohledávek, daří se nám procento neplatičů lehce snižovat,“ uvedla pouze mluvčí Bohemia Energy Alžběta Šťastná.