Anketu o nejlepší aerolinky opět ovládly asijské společnosti

Praha – Nejlepšími aerolinkami na světě je hongkongská společnost Cathay Pacific. Vyplývá to z výsledků mezinárodního ocenění World Airline Awards. Tuzemské České aerolinie si proti loňskému ročníku v rámci východní Evropy pohoršily o jednu pozici a jsou na pátém místě. Stejnou příčku ČSA obsadily i mezi evropskými regionálními dopravci. Jako nejlepší byl v místním regionu vyhlášen ruský Aeroflot.

Přední příčky hlavní soutěže obsadily tradičně letecké společnosti z Blízkého a Dálného východu. Na druhé příčce se umístily Qatar Airways a na třetí Singapore Airlines. Prvním evropským zástupcem v hlavní soutěži jsou páté Turkish Airlines. Turecký dopravce obsadil i první příčku evropského hodnocení, další se umístily německá Lufthansa, Swiss a British Airways. 

Salajka: Vítězné společnosti jsou z Asie, kde je úcta k zákazníkovi tradiční 

„Cathay Pacific patří tradičně ke špičce. Od roku 2001, kdy se tento výzkum mezi cestujícími dělá, jen dvakrát chyběly mezi prvními třemi společnostmi. Podobně jsou na tom Qatar Airways nebo Emirates, které tedy letos klesly na čtvrtou příčku. Všechny společnosti jsou z Asie, kde je úcta k zákazníkovi tradiční a společnosti ji dovedly k určité dokonalosti. Díky tomu je klienti ostatně vyhledávají,“ komentoval výsledky průzkumu letecký publicista Martin Salajka.

Ve východní Evropě stejně jako loni dominovaly ruské společnosti Aeroflot, Transaero Airlines a S7 Airlines. Proti loňsku se před České aerolinie dostaly ještě chorvatské Croatia Airlines. 

Salajka: Asijské společnosti to se zákazníky umí (zdroj: ČT24)

Salajka: V našem regionu hraje roli spíše velikost společnosti

„Je to anketa, která se ptá cestujících. Společnost se 150 letadly bude mít proto větší odezvu než společnosti s 22 letadly. Proto mají České aerolinie méně hlasů,“ myslí si Salajka, podle kterého jsou výsledky ve východní Evropě dány spíš počtem cestujících než výjimečnou kvalitou služeb. „České aerolinie už nehrají takovou roli, musíme si to přiznat. Všechny tradiční společnosti, které si zakládají na péči o zákazníka, mají velkou konkurenci v lowcostech, které jsou vyhledávány spíš kvůli ceně než kvůli kvalitě,“ dodal Salajka. 

„Páté místo Českých aerolinií odpovídá tomu, že ČSA dlouhodobě patří mezi tříhvězdičkové letecké společnosti, které poskytují přiměřené, kvalitní služby,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Nejvyšší pětihvězdičkové hodnocení má jen sedm leteckých společností světa. Patří mezi ně vítěz letošního hodnocení Cathay Pacific, Singapore Airlines, Qatar Airways nebo japonský All Nippon Airlines. 

Nejlepším evropským regionálním dopravcem se podle výsledků ankety stal řecký Aegean Airlines, následovaly španělské společnosti Air Nostrum a Vueling Airlines a ruská S7 Airlines.

Pro nejlepší letecké dopravce hlasovalo v letošním ročníku ankety na 19 milionů cestujících ze 105 zemí světa. Hodnocení je založeno na měření spokojenosti zákazníků a jejich osobních zkušenostech se službami aerolinek například při odbavování cestujících, komfortu na palubě letadla, čistoty letadla i toalet, kvality jídla a nápojů, služeb palubního personálu a jejich znalosti cizích jazyků.