Anglo American se zbaví platinových dolů v JAR

Johannesburg – Jedna z největších těžařských firem Anglo American chce prodat část svých platinových dolů v Jihoafrické republice, upozornil nedělník The Sunday Times. Podnikání v zemi komplikují zastaralé doly a závody, které vyžadují investice, i dlouhodobá stávka horníků. Anglo American propustí 20 tisíc lidí, část by ale v dolech mohla pracovat i nadále, pokud je odkoupí místní společnosti, jak Anglo American očekává. Není však jisté, zda se prodej skutečně vydaří.

Z JAR se stáhne těžařská společnost Anglo American (zdroj: ČT24)

Řada jihoafrických závodů společnosti Anglo American prodělává. Nedávno ukončenou stávku horníků a požadavek na pětinový růst platů přitom označila za jednu z překážek modernizace provozu. Nové vedení firmy se proto rozhodlo, že se z Jihoafrické republiky stáhne. Firma, která patří v Jižní Africe k největším i nejstarším zaměstnavatelům, zcela zavře své nejstarší šachty vytvářené od 50. let minulého století. „Všechny doly nezavře, prodá je jinému provozovateli. Zájem mají menší lokální těžaři,“ upozornil jihoafrický ministr těžebního průmyslu Ngoako Ramatlhodi.

Je však otázka, zda se Anglo American podaří doly prodat. Zatímco některé odhady hodnoty dvojice největších dolů, které vlastní Anglo American sama, hovoří o jedné až dvou miliardách dolarů, podle jiných je to docela jinak. „Celková hodnota je minus 800 milionů dolarů. Úspěchem by proto bylo pouze se jich zbavit,“ uvedli analytici Nomury. To však odmítl ředitel Anglo America Chris Griffith, podle kterého se již ozvali zájemci o doly.

Hrozí, že se s odchodem největšího světového producenta kovů výrazně zhorší jihoafrická ekonomická kondice. Případní noví vlastníci dolů budou muset investovat do nutné modernizace dolů i zpracovatelských závodů – ty zastarávají a přestávají být ziskové. Podle odbornice na těžbu Mamokgethi Molopyaneové však jsou světové ceny platiny nízké, což modernizaci komplikuje.

V Jižní Africe přitom jdou ruku v ruce s hospodářskými problémy i potíže sociální. Posledních pět měsíců stávkovali zaměstnanci platinových dolů za lepší podmínky, nově se však musí obávat o práci – již dnes je přitom v zemi bez práce každý čtvrtý. Anglo American oznámila propuštění 20 tisíc lidí, tj. pětiny svého celosvětového počtu zaměstnanců. Jenom část z nich přitom může očekávat, že se do dolů vrátí po případném prodeji.

Problémy se již začaly šířit z Jižní Afriky do světa. Kvůli nedostatku dílů z místních továren už musely výrobu omezit třeba automobilky GM i Toyota a další mezinárodní podniky.