Letošní dovolená? Pro většinu z nás v Česku

Praha – Dovolenou v Česku tráví o čtvrtinu více Čechů než loni. Na jednotlivých místech zůstávají i delší dobu. Zároveň častěji než dřív navštěvují hrady a zámky. Za rostoucí oblíbenost Česka může dražší koruna i větší ochota nechat si poradit od známých. Češi totiž rádi jezdí na předem vyzkoušená místa.

Na některých památkách letos očekávají rekordní návštěvnickou sezonu. „Letos opravdu zjišťujeme lepší návštěvnost, především díky kulturním akcím, které tady pořádáme. Začali jsme už na Velikonoce, letos zatím dorazilo 15 tisíc návštěvníků,“ uvedla správkyně depozitáře hradu Buchlov Libuše Mikulová. „Letos už k nám přišlo 130 tisíc návštěvníků, což je o 2,5 tisíce víc než loni touto dobou,“ uvedl vedoucí správy zámku Hluboká Miroslav Pavlíček. 

Za větší zájem českých turistů o Česko může spokojenost se službami, větší ochota se vracet na stejná místa a pak důvěra k příbuzným nebo známým, když doporučují své oblíbené lokality. Dalším důvodem pro oblíbenost České republiky jsou finance – v zahraničí je dráž než loni. „Letos v létě se dá očekávat, že se devalvace mohla projevit na větší poptávce o domácí cestovní ruch,“ komentoval Jan Herget z agentury CzechTourism.

Nárůst zájemců se ale projevil i u finančně náročnější dovolené v Česku. „Za první čtvrtletí vidíme více než dvacetiprocentní nárůst u delších pobytů, což jsou čtyři a více přenocování,“ informoval Pavel Vančura z ČSÚ.

Kde plánujete trávit letošní dovolenou?

  • Česká republika: 42 procent
  • Chorvatsko: 13 procent
  • Itálie: 10 procent
  • Řecko: 7 procent
  • Ostatní: 28 procent

(Zdroj: průzkum mínění, Nielsen)

V anketě o nejzáživnější místo pro dovolenou, kterou pořádá Czech Tourism vyhrály Rychlebské stezky na Olomoucku, jde o síť upravených přírodních tratí pro horská kola. Na druhém místě jsou jihomoravské vinařské stezky a sklepní uličky. Na třetím lipenská přehrada. 

Anketa o destinaci roku 2013

  1. Rychlebské stezky
  2. Vinařská turistika na jižní Moravě
  3. Lipno
Letošní dovolená? Pro většinu z nás v Česku (zdroj: ČT24)