Padesátníky a papírové dvacetikoruny půjde vyměnit do konce měsíce

Praha - V neplatných padesátnících a papírových dvacetikorunách drží lidé víc než 300 milionů korun. Ovšem vyměnit je bude možné už jen do konce srpna. Česká národní banka dvacetikoruny spálí, padesátníky prodá jako hliník k dalšímu použití.

Události: Výměna padesátníků a dvacetikorun (zdroj: ČT24)

S koncem letošních prázdnin tak přijde i konec jedné éry v dějinách české měny. Padesátníky byly totiž vůbec posledními haléři, které se používaly na území bývalého Rakouska-Uherska. 

Vyměňovat padesátníky a dvacetikoruny je nyní možné pouze na pobočkách České národní banky. Nachází se v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ústí nad Labem. 

Celkem mají Češi doma ještě přes pět milionů dvacetikorun v hodnotě 104 milionů a 365 milionů padesátníků za víc než 180 milionů. „Papírových dvacetikorun se vrátilo už téměř 90 procent a u padesátihaléřů je návratnost někde mezi patnácti a pětadvaceti procenty,“ říká mluvčí České národní banky Kateřina Bartůšková. 

Padesátníky vzácné nebudou

Nechávat si staré dvacetikoruny a padesátníky doma a čekat, že se časem zhodnotí, podle odborníků na numismatiku ale cenu nemá. Žádné speciální kusy mezi nimi nejsou. „U padesátihaléřů není žádný ročník, který by byl zvláště vzácný,“ vysvětluje ředitel odboru ochrany platidel Česká národní banka Jaroslav Moravec. Mezi staršími haléři se ale takové kusy najdou. Tím vůbec nejcennějším je pětihaléř z roku 1924, který se na jedné dražbě prodal za 400 000 korun. 

Dosluhující padesátníky přitom vitríny nečekají. Roztaveny jako bývalé československé mince ale také nebudou. Centrální banka je za měsíc začne prodávat na kov k dalšímu zpracování. Lidé si je někde budou v omezené míře předávat z ruky do ruky i dál. Už ale jen jako platidlo v haléřovém mariáši.