ČNB se bojí odlivu kapitálu z bank, posiluje kontrolu

Praha - Česká národní banka sestavuje speciální tým 20 až 30 lidí, jehož úkolem bude posílit dohled nad finančním trhem. O vzniku tzv. „finanční zásahovky“ informovaly Hospodářské noviny. ČNB se podle nich bojí toho, že by zahraniční matky mohly začít v blízké budoucnosti ze ziskových českých bank stahovat peníze.

V současné době pracuje pro centrální banku zhruba 1 400 zaměstnanců. Ovšem kolik z nich připadá na kontrolu finančních ústavů, ČNB nesdělila a podrobnější čísla neuvádí ani ve své výroční zprávě. Každopádně ale hledá posily.

Nabírání kontrolorů potvrdil i tiskový mluvčí banky Tomáš Zimmermann: „ČNB v současné době navyšuje počet zaměstnanců dohledu nad finančním trhem.“ Podle webu ČNB, na kterém je celá řada pracovních nabídek, by mělo jít například o odborníky z oblasti pojišťovnictví či tržních rizik.

Českým bankám se (často narozdíl od jejich matek) daří

Zahraničním matkám českých bank se v poslední době zejména v zemích východní Evropy, kromě Česka, příliš nedaří. Právě proto se ČNB obává odlivu zisků za hranice Česka, neboť by mohly chtít nahradit své ztráty na tuzemských dceřiných společnostech. České banky jenom za loňský rok poslaly svým vlastníkům do zahraničí 29 miliard – konkrétně se jedná o Českou spořitelnu, ČSOB, Komerční banku, Raiffeisenbank a UniCredit.

David Marek, hlavní ekonom, Deloitte:

„Tato úvaha je z jejich pohledu (ČNB) naprosto logická. Východoevropský region s výjimkou Česka totiž v poslední době ztratil lesk.“

Obavy ČNB nyní směřují k tomu, zda tyto transakce stihne kontrolovat, protože kvůli problémům s kampeličkami centrální bance chybějí lidé. Záložny, přestože se podílejí na finančním sektoru ani ne jedním procentem, na sebe totiž stahují stále větší počet pracovníků dohledu.

Podle Zimmermanna má však centrální banka páky na to, jak odlivu zabránit: „Banky nám například musí předem oznamovat toky peněz do zahraničních matek, které by výrazně ovlivnily objem napůjčovaných peněz, které jim poskytly.“