Prostějovská cestovka HELLAS vyhlásila úpadek

Praha - Prostějovská cestovní kancelář HELLAS - nejen Řecko vyhlásila úpadek. Je třetí zkrachovalou cestovní kanceláří v letošní turistické sezoně. V Řecku má nyní 120 klientů. První turisté se letecky vrátili dnes.

Cestovka je proti úpadku pojištěna u Generali. „Mohu potvrdit, že cestovní kancelář HELLAS - nejen Řecko je proti úpadku pojištěna u Generali,“ uvedl generální ředitel pojišťovny Štefan Tillinger. Cestovní kancelář je s Generali v kontaktu. Pojišťovna uvedla, že podle informací CK by měl být pojistný limit 3,9 milionu korun dostatečný.

„Dnešní návrat devíti turistů je plně zajištěn a všichni ostatní klienti dokončí pobyt v řádném termínu. S ohledem na úpadek kanceláře dnes z Ostravy neodletělo devět klientů. Zaplacené zájezdy, jež se neuskuteční, má celkem asi 250 zákazníků. Ti mohou do šesti měsíců uplatnit své nároky u asistenční služby Generali,“ sdělila majitelka kanceláře Šárka Trunečková.

Na internetových stránkách cestovky je zveřejněno oznámení o úpadku. „Našim klientům se za nastalou situaci omlouvám. Zapříčinilo ji několik důvodů počínaje situací v naší hlavní destinaci Řecku, nízké ceny zájezdů, oslabení kurzu koruny a v neposlední řadě platební neschopnost našich partnerů,“ uvedla Trunečková.

Kancelář se specializovala na pobytové zájezdy do Řecka, Bulharska a poznávací zájezdy po Evropě. „Podle mých informací byl na Šárku Trunečkovou v červnu podán insolvenční návrh od zaměstnanců, kterým neplatila mzdy - její pověst tedy nebyla úplně dobrá,“ řekl ČT místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Tento insolvenční návrh byl usnesením Krajského soudu v Brně v červenci zamítnut. „Šlo o interní zaměstnanecký spor,“ komentuje insolvenční návrh Trunečková. Ta také dříve provozovala CK HELLAS TOUR, která ukončila svou činnost v roce 2012. 

Letos zatím skončily celkem tři malé CK. První byla v květnu CK CONTI. Kvůli finančním problémům na sebe podala návrh na insolvenci. Brněnská CK monmare travel skončila v úpadku v červenci. „Je to standardní a nikterak dramatické číslo, které odpovídá počtu cestovek,“ komentoval to Papež. Cestovek je nyní v Česku 960.