Za letadýlko z tržnice můžete zaplatit pokutu. Ruší frekvence záchranářů

Praha – Pozor na rádiově řízené hračky od trhovců, varuje Česká obchodní inspekce. Pracují na nepovolených frekvencích a těm, kdo je koupí, hrozí pokuta. Ve stáncích přitom taková zařízení převažují – kontroloři navštívili šest prodejců v pražské tržnici SAPA, zboží neměl v pořádku ani jeden.

Pozor na modely ze stánků, užívají zakázané frekvence (zdroj: ČT24)

Dálkově ovládaný vrtulník z tržnice létá, jenže na úplně jiné frekvenci, než by měl. Používá frekvence určené pro záchranné složky. „Může například dojít k tomu, že se záchranné složky mezi sebou nedomluví, právě kvůli rušení této frekvence,“ upozorňuje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Podobný problém zaznamenali inspektoři i u bezdrátového zvonku. Ten pro změnu ruší armádní vlny. Kromě vrtulníků a zvonků využívali cizí frekvence také roboti nebo auta na vysílačku. „Zakázali jsme přes dvě stovky výrobků,“ říká mluvčí ČOI Jana Jelínková.

Za užívání špatné frekvence může telekomunikační úřad udělit ve správním řízení až milionovou pokutu. A to nejen prodejcům, ale i těm, kdo si hračku koupí. Spotřebitelé by si proto měli ve vlastním zájmu ověřovat údaj o vysílací frekvenci a nakupovat jen u prověřených obchodníků.