Zničený interiér vnitra památníkem chování odborů

Praha – Incident, při kterém dnes demonstranti vzali útokem sídlo ministerstva vnitra, považují politici za trestuhodný. Dav složený především z hasičů a policistů pronikl kolem poledne do budovy, poškodil vstupní dveře a několik demonstrantů se silou dostalo až za bezpečnostní rám, který se dokonce na několik chvil ocitl na zemi. Konkrétní rozsah škod zatím nebyl vyčíslen, ministerstvo vnitra ale podle svého mluvčího Jiřího Reichla počítá s tím, že za škody bude požadovat náhradu. Skutečnost, že lidé protestující proti chystaným škrtům poškodili interiér ministerstva, označil za hrubé nezvládnutí organizace demonstrace.

„Peníze jsme mohli dát na policii, kdyby nám policie nezničila zařízení,“ komentoval chování demonstrantů ministr vnitra Radek John (VV). „Ministerstvo vnitra disponuje kamerovým záznamem z vestibulu a bude jej analyzovat, aby bylo zjištěno, kdo způsobil ministerstvu škodu. V případě, že nebude viník zjištěn, bude vedení ministerstvo požadovat náhradu škody po organizátorech demonstrace,“ dodal Reichl.

Ministr vnitra Radek John (VV):

„Budeme to muset opravit, protože by byla velká ostuda nechat tyto trosky na věčnou památku toho, jak jednají odbory.“

Chování protestujících ostře odsoudil i předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který ho označil za netolerovatelný kriminální delikt. „Respektuji právo vyjádřit demonstrací svůj postoj a názor, ale naprosto odmítám, aby se demokratický institut demonstrace změnil v příležitost ničit. To jsou již kriminální delikty, které nemohou být tolerovány,“ uvedl Sobotka. Podle něj je šokující, pokud se toho dopustili policisté nebo hasiči.

Incident na ministerstvu vnitra překvapil. Sám John měl totiž pro demonstraci od začátku pochopení. „Sám bych šel do demonstrace jako první. To je demonstrace proti minulým vládám, které zadlužily tuto zemi tak, že teď není na platy. A kdyby demonstrace měla ten smysl, že se najde 8,3 miliardy, tak bych šel v čele,“ zdůraznil včera.

Demonstrantů se zastal stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD):

„Škody, které John způsobuje policistům a hasičům, budou mnohem vyšší. Škrty hraničí s obecným ohrožením,“ podotkl s tím, že demonstrace se až na „malý“ incident na vnitru nesla v poměrně klidném duchu.

Svůj nesouhlas s plánovanými škrty přišlo podle vedení policie vyjádřit 40 tisíc lidí. Už během demonstrace odboráři slibovali, že toto není zdaleka poslední protestní akce. Pokud vláda nebude ochotná vyjít požadavkům státních zaměstnanců vstříc, další akce by se mohla uskutečnit už 15. října, tedy v den konání komunálních a senátních voleb.