Policie odnesla pohledávané miliony z Oberbank, ta se ohradila

Praha - Do pražské a brněnské pobočky Oberbank si dnes policie přijela pro pohledávku v hodnotě zhruba 93 milionů korun, související s kauzou firmy Edbusy. Banka se proti postupu policie i soudu ohradila. Případ souvisí s tunelováním zkrachovalé společnosti. Tisíce klientů měly v letech 2007 až 2009 přijít o celkovou částku kolem půl miliardy korun. Soud jim přiznal právo získat zpět alespoň část peněz, které se podařilo na účtu u Oberbank zachytit. Banka, u které měla podvodná firma uložené peníze, ale požadovaných téměř sto milionů korun dosud odmítala přeposlat justici. Podle dřívějších informací Reportérů ČT navíc celý případ velmi úzce souvisel s aktéry kauzy tzv. Toflova gangu.

Podle žalobce Michala Galáta policisté při dnešním zásahu pouze vykonávali rozhodnutí soudu. Peníze by se měly dostat nejdřív na depozitní účet soudu a odtud pak klientům, které firma Edbusy podvedla. Podle zástupců Oberbank ale policie odebírá hotovost třetích stran, které nemají s Edbusy nic společného. Vyplývá to z prohlášení vedení banky, která se hodlá bránit všemi zákonnými prostředky.

Podle reportéra ČT měla policie snahu zajistit maximální možnou částku. Banka tak musela například otevřít blízké bankomaty a celou hotovost vydat. „Policie ČR v současné době neprovádí zajištění hotovosti z účtu společnosti Edbusy a.s., ale v rozporu ze soudním příkazem odebírá hotovost třetích stran, které s kauzou Edbusy nemají nic společného,“ uvedlo vedení banky. Postup soudu a policie banka považuje za nezákonný. Obě složky podle ní zcela bezprecedentně porušily právo.

Mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová trvá na tom, že příkaz k odnětí věci byl vydán v souladu se zákonem. „Vztahuje k finančním prostředkům na účtech banky Oberbank,“ popsala s tím, že po složení zajištěných prostředků na depozitním účtu soudu bude soud pokračovat v řízení o žádostech poškozených klientů Edbusy.

Policisté si přijeli pro desítky milionů kvůli kauze Edbusy (zdroj: ČT24)

Když se při dřívějším policejním vyšetřování podařilo obstavit 220 milionů korun, svitla okradeným lidem naděje, že alespoň část svých peněz dostanou zpátky. Ani tři roky po soudním verdiktu ale nikdo z nich neviděl ani korunu.

Oberbank už jednou téměř stomilionovou částku vyplatila – jenže nikoliv poškozeným lidem, ale podvodníkům. Peníze, které policie obstavila, totiž mizely dál i přes policejní vyšetřování. Dvojice původních zakladatelů Edbusy později přepustila vedení firmy Viktoru Sedláčkovi, pod jehož vedením společnost zahájila druhou vlnu náboru klientů.

Poškození klienti Edbusy se domáhají svých vkladů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Tentokrát peníze mířily rovnou na zahraniční účty v Německu. Protože i tam hrozilo jejich obstavení, byly peníze vyvedeny prostřednictvím britské společnosti Fircroft. Ta si nejen účtovala horentní částky za fiktivní služby, ale nakonec uplatnila i devadesátimilionovou pohledávku, kterou posvětila mezinárodní arbitráž.

Pohledávku na obstavené peníze české banky odmítly vyplatit – právě kromě Oberbank. Fircroft uspěl u její mladoboleslavské pobočky, která peníze zablokované soudem odeslala, aniž by jí uvolnění peněz někdo povolil.

Kauza Edbusy

Dvojice podnikatelů z Brněnska – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákala veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy, neboli Obchodní systém vzdělávání. Lidem z České republiky, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3 500 korun za členství v klubu a dalších 9 500 jako vratnou zálohu.

Počty zájemců o zázračně úvěry rychle narůstaly, peněz se ale nikdo z nich nedočkal. Když se věc dostala do rukou policie, bylo už poškozených dvanáct a půl tisíce a škoda za 550 milionů korun. Zhruba 220 milionů se podařilo policii najít a zajistit. Samotní klienti s novináři mluvit nechtějí. Firmě často svěřili statisíce a ztráta úspor mnohým z nich zničila život.

Peníze kolem Edbusy spustily kauzu okolo Toflova gangu

Podle dřívějších informací Reportérů ČT se měl o vyvedení peněz za hranice postarat bývalý policista Michal Tofl a jeho známý Petr Bezděkovský. Než totiž majitelé Edbusy skončili ve vězení, požádali právě skupinu kolem Bezděkovského o pomoc. Ta nakonec přišla s nápadem uzavřít smlouvu s anonymní společností Fircroft. Britská firma si pod záminkou prověřování bonity klientů na jejím základě odčerpala na svůj londýnský účet zhruba 150 milionů korun.

Následně se ale Bezděkovský s Toflem pohádali o to, jak si rozdělit odměnu. A to zřejmě stálo Michala Tofla život - zavražděn byl v roce 2010. Podle kriminalistů to byl právě Bezděkovský, kdo zosnoval Toflovu smrt. Svou oběť najatý vrah překvapil v noci 14. června 2010 jen několik metrů od jeho domu. Po několika výstřelech samopalem z bezprostřední blízkosti do jeho osobního vozu byl Tofl na místě mrtvý. Jeho vůz ještě poté narazil do sloupu veřejného vedení. Tofl tak neměl šanci přežít. Bezděkovský se o dva roky později oběsil ve vazební cele.

Spojení tunelované Edbusy s Toflovým gangem prvně přinesli Reportéři ČT - podrobnosti i video v článku ZDE

Právě vyšetřování vraždy paradoxně policii přivedlo na stopu organizované skupiny tzv. Toflova gangu, jehož členy podezřívala z dlouholetého vydírání brněnských podnikatelů.

Kriminalisté prověřovali i to, zda neměla nezákonná deblokace peněz souvislost s osudem soudce Jiřího Stýbla, který za zabavené miliony zodpovídal. Oběsil se v lednu 2012 přímo v budově krajského soudu.

Kolem případu Edbusy se objevilo hned několik úmrtí

Michal Tofl

Bývalý policista byl 14. června 2010 zastřelen samopalem jen několik metrů od svého domu. Právě on se měl s Bezděkovským podílet na vyvedení peněz z Edbusy.

Petr Pavel Bezděkovský

Původně Toflův „obchodní partner“, později se ve zlém rozešli, podle informací ČT kvůli milionům z podvodu Edbusy. Bezděkovský byl podezřelý z toho, že si objednal Toflovu vraždu. Oběsil se v červnu 2012 v olomoucké vazební věznici.

Jiří Stýblo

V budově Krajského soudu v Brně se 26. ledna 2012 oběsil soudce Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy soudil.