Rusko prý v zimě dodávky plynu do Evropy neomezí

Vídeň - Rusko nebude v zimních měsících omezovat dodávky zemního plynu do Evropy, aby tak zabránilo evropským zemím v reexportu suroviny na Ukrajinu. Rakouskému listu Die Presse to řekl ruský ministr energetiky Alexander Novak. „Je to vyloučeno,“ prohlásil ministr. „Ruská stran dbá na to, aby nemohla být nařčena, že neplní smluvní povinnosti,“ potvrdil analytik Jiří Gavor s tím, že právě dodržování nasmlouvaných závazků pak Rusko používá pro argumentaci ukrajinské straně.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Některé evropské země si v posledních dnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska. Ruská plynárenská společnost Gazprom však tvrdí, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.

Provozovatel slovenského tranzitního plynovodu Eustream dnes uvedl, že dodávky ruského plynu přes Ukrajinu na Slovensko zůstávají na zhruba stejné úrovni jako v uplynulých dnech, ale pod úrovní objemu z předchozího týdne. Dodávky proti minulému týdnu klesly o zhruba 17 % a podle agentury Reuters jsou na nejnižší úrovni nejméně od roku 2011.„Ruská strana potřebuje naplnit svoje zásobníky plynu,“ uvedl Gavor.

Jiří Gavor: Rusko prý v zimě dodávky plynu neomezí (zdroj: ČT24)

„Pokud to snížení bude jen dočasné, tak se opravdu nic nestane,“ dodal analytik k dopadům omezení dodávek ruského plynu do Evropy, kde všechny země plní své zásobníky. Všichni se připravují na možné komplikace, včetně Ruska," vysvětlil.

Ukrajina v září zahájila dovoz plynu ze Slovenska a menší objemy dováží i z Polska a Maďarska. Dodávky z Maďarska ale minulý měsíc prudce klesly. Země ročně spotřebuje zhruba 50 miliard metrů krychlových plynu. Sama vytěží asi 20 miliard metrů krychlových, zbytek musí dovézt – převážně z Ruska.

  • „Ukrajina je ve velmi špatné situaci,“ myslí si Gavor. Nejenže země nedokáže pokrýt své potřeby z vlastních zdrojů, zásoby plynu se navíc nacházejí na území bojů. „Vlastní ukrajinská produkce je navíc na východě země,“ potvrdil Gavor.

Česká republika dováží z Ruska přibližně 75 % své spotřeby plynu. Ze stoprocentní závislosti na dodávkách plynu z Ruska se Česko vymanilo v roce 1997 díky smlouvě s Norskem. Pokud by skutečně nastal nejčernější scénář a došlo k přerušení všech zásobovacích tras, tedy přes Ukrajinu, Polsko i Balt, byla by situace letos v zimě dost těžko řešitelná. Český ministr průmyslu sice oznámil, že podzemní zásobníky plynu jsou před nadcházející topnou sezonou zcela plné, a to už o měsíc dříve, než je obvyklé, úplné zastavení dodávek z Ruska by se dotklo prakticky všech evropských zemí.