Český nábytek jde znovu na odbyt - hlavně díky zahraničí

Praha – Zvuk českého nábytku je mezi zákazníky znovu slyšet – a to hlavně v zahraničí. Příčinou je odeznívající krize i dobré renomé českých výrobců. Celé odvětví by mělo podle propočtů jen v letošním roce vyprodukovat zboží až za 38 miliard korun. Právě zahraniční odbyt je pro zhruba polovinu podniků naprosto klíčový. Čeští zákazníci totiž upřednostňují většinou levnější kusy z východu.

Zahraniční zájem zvedá české výrobce nábytku (zdroj: ČT24)

„V současné době vyvážíme sedmdesát procent naší produkce, vyvážíme do zemí v okolí České republiky a máme obchodní partnery i v zemích, jako je Afrika či Dubaj,“ říká obchodní ředitel firmy Techo Petr Hampl. Podobný záměr mají i další nábytkáři z tuzemska.

Nejvíce kupují český nábytek sousední Němci. Oblíbené jsou u nich hlavně sedací soupravy a židle. „Naší výrobci jsou častokrát dražší než nějaký nábytek z východních zemí, ale ta kvalita je pro řadu zákazníků důležitým faktorem,“ říká Tomáš Lukeš z Asociace českých nábytkářů. 

Pro Čechy je většinově rozhodujícím faktorem cena. Dvě třetiny jich nakupují nábytek ve velkoobchodech, které však zboží českého původu ukrývají jen minimálně. Menší truhlářství, která jsou na tuzemských zákaznících závislá, se tak musela zaměřit na luxusnější výrobu na míru. Každý druhý kus nábytku prodaný letos v Česku je sériová výroba z ciziny - nejčastěji z Polska a Číny.