Dokázali jsme se ubránit, říká žena, která důchodcům vrátila daňovou slevu

Praha - Marie Adámková je ta, která vrátila pracujícím důchodcům peníze. Pětašedesátiletá stavební inženýrka v květnu loňského roku podala k Ústavnímu soudu stížnost, v níž chtěla zpátky zrušenou slevu na dani. A uspěla. Za pravdu dalo Ústavnímu soudu i ministerstvo financí. Až 140 000 pracujících seniorů tak může žádat slevu na dani zpětně i za rok 2013. „Jsem strašně ráda, že to vyšlo. Že jsme byli schopní se jako důchodci bránit,“ řekla paní Adámková v rozhovoru pro ČT.

Marie Adámková: Jsem ráda, že jsme se dokázali bránit (zdroj: ČT24)

Marie Adámková o publicitu nestojí. Přesto se pustila do boje o práva všech pracujících důchodců. „Když jsem dostala první lednovou výplatu, uvědomila jsem si, co se stalo. Měla jsem pocit, jako by mi vykradli byt,“ vzpomíná na začátek roku 2013, kdy se na její výplatní pásce poprvé neobjevila daňová sleva na poplatníka.

Její stížnost u Ústavního soudu uspěla, stát tak vrátí slevu všem pracujícím důchodcům. „Jestliže Ústavní soud označil odebrání slevy na dani důchodcům jako protiústavní, tak v současné době opačně platí, že každý starobní důchodce má na tuto slevu nárok,“ potvrdil ředitel odboru daní z příjmu Generálního finančního ředitelství Radim Bláha. Na slevu má nárok každý pracující důchodce, i když pracoval třeba jen jeden měsíc v roce.

Podle Bláhy se bude počet žadatelů pohybovat v desítkách tisíc, mohl by však překročit i sto tisíc. Počet pracujících starobních důchodců v současnosti totiž dosahuje přibližně 140 000. „Na finančních úřadech očekáváme určitý nápor. Je nutné uklidnit veřejnost, že platí lhůta tří let,“ zdůraznil Bláha.

V první polovině roku 2013 pracovalo 145 000 starobních důchodců, tedy 11,5 % z celkového počtu 1 262 000 seniorů v důchodovém věku do 70 let.

Konkrétní částka, kterou si vrácení slevy vyžádá ve státním rozpočtu, se těžko odhaduje. Maximální výše slevy je 24 840 korun ročně, daň u mnohých pracujících důchodců však této částky nedosáhne, a sleva tak bude nižší. První propočty naznačily, že by státní kasa mohla vrátit penzistům až dvě miliardy korun. „Musíme to najít. Musíme najít úspory, nepůjde to na úkor deficitu,“ slíbil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Důchodci mohou slevu na dani zpětně žádat buď prostřednictvím zaměstnavatele, nebo mají sami podat daňové přiznání. O peníze se mohou hlásit po dobu následujících tří let. „Jsem strašně ráda, že to vyšlo,“ svěřila se paní Adámková. „Je to velké překvapení. Velké vítězství pracujících seniorů,“ komentoval rozhodnutí úřadů předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. „Myslím si, že o vrácení slevy budou žádat všichni pracující důchodci,“ dodal.

Sporné zákonné ustanovení, kvůli kterému pracující důchodci o slevu přišli, již v létě Ústavní soud zrušil z podnětu skupiny senátorů. Na konci září pak týž soud vyhověl individuální stížnosti paní Adámkové.

Zrušení daňové slevy pro pracující důchodce navrhla bývalá vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 – cílem bylo vylepšit příjmy státního rozpočtu. Novela tehdy vyvolala u pracujících důchodců značnou nespokojenost. Hromadně se odhlašovali od pobírání důchodu, většina z nich jenom na několik dnů. Zkoušeli tak obejít zákon a slevu na dani uplatnit. Zákon totiž stanovil, že sleva na poplatníka pro pracující důchodce se ruší u toho, kdo k 1. lednu pobírá starobní důchod. Lidé si proto na tento jediný den důchod odhlašovali.

Například k prvnímu lednovému dni se letos od pobírání důchodu odhlásilo 4 700 lidí. Z toho 92 % žadatelů chtělo podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jany Buraňové zastavit důchod jen na 1. leden.