Nobelovu cenu za ekonomii získal Jean Tirole, zabývá se regulací monopolů

Stockholm – Letošní Nobelova cena za ekonomii putuje do Francie. Získal ji ekonom Jean Tirole za analýzu tržní síly a regulace trhu. „Letošní cena za ekonomii se týká toho, jak krotit mocné firmy,“ prohlásil tajemník švédské akademie Staffan Normark. Na držitele ocenění čeká finanční odměna v přepočtu 24 milionů korun. Francie bodovala už podruhé – minulý čtvrtek byl Nobelovou cenou za literaturu oceněn spisovatel Patrick Modiano.

Jedenašedesátiletý ekonom se zabývá například metodami státní regulace různých odvětví, od telekomunikací po bankovnictví. „Jean Tirole patří k nejvlivnějším ekonomům naší doby,“ zdůvodnila svoje rozhodnutí Královská švédská akademie věd. Tirole je třetím Francouzem, jenž Nobelovu cenu za ekonomii získal.

„Je mnoho špičkových ekonomů, kteří tuto cenu nedostanou, protože se uděluje pouze jednou za rok, takže to, že ji získal Jean Tirole, je směrodatné v tom, že se Evropa řadí k Americe mezi špičkové ekonomie,“ řekl ekonom Jan Švejnar. 

„Je dobře, že cena byla udělena člověku, který se hodně zabývá regulací; jde totiž o nanejvýš podstatné téma pro dnešní Evropu, právě regulace a zásahy státu do ekonomiky mají zásadní vliv na průběh poslední hospodářské krize,“ uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny, které vynálezce dynamitu Alfred Nobel stanovil ve své závěti z roku 1895. Uděluje se až od roku 1969 a naprostou většinu laureátů tvoří ekonomové ze Spojených států. Podle agentury AP letos ocenění neskončilo v amerických rukou poprvé od roku 1999. Loni se o cenu podělili Američané Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller, dostali ji za empirickou analýzu cen aktiv (více zde).

KDO JE JEAN TIROLE?

Narodil se 9. srpna 1953 ve francouzském městě Troyes. V Paříži vystudoval elitní École Polytechnique (1976) a univerzitu ENPC (1978). Titul Ph. D. získal na prestižním americkém Massachusettském technologickém institutu (MIT) v roce 1981.

Po studiu přednášel na ENPC, v letech 1984–1991 byl profesorem matematiky na MIT, se kterým dodnes spolupracuje. V současnosti působí na Toulouské ekonomické škole.

Napsal asi dvě stovky odborných článků a deset knih. Je odborníkem na teorii her, ekonomii průmyslu a bankovnictví. Zabývá se rovněž problematikou monopolů a regulací trhu, zejména odvětví, která jsou ovládána malým počtem velkých a silných firem. „Letošní cena za ekonomii se týká toho, jak krotit mocné firmy,“ prohlásil stálý tajemník akademie Staffan Normark.

Agentura AP poznamenala, že jeho výzkum pomohl státům a vládám lépe pochopit, jak nastavit regulaci takových odvětví. Podle Tirola je třeba regulaci pečlivě přizpůsobovat specifickým podmínkám v jednotlivých sektorech. Tento postup je vhodnější než všeobecná regulace (např. stanovování cenových stropů), která může přinést více škody než užitku.

Podle ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy ovlivnil Tirole hospodářskou praxi například tím, že politici a regulační orgány začali být ostražitější vůči možnému vzniku monopolů. Kovanda též upozornil, že Tirole je klíčovým autorem v oblasti teorie veřejných zakázek. Kromě jiného se zabývá problémem, kdy firma, která zakázku získá, dodatečně navyšuje náklady.

„Tirole prokazuje, že do jisté míry může být pro vládu nebo jiný subjekt, který zakázku přidělil, optimální na navýšení nákladů přistoupit. Tirole se ve svém výzkumu zabývá také tím, jak případně smlouvu o veřejné zakázce navrhnout tak, aby popsaný problém nevznikl,“ vysvětlil Kovanda.

Jean Tirole se vyslovil pro vznik evropské bankovní unie, do níž by vlády nesměly zasahovat. Podle agentury AFP se tak vyjádřil na tiskové konferenci uspořádané v jihofrancouzském Toulouse, kde působí. „Musí se to stát na evropské úrovni a vlády nesmějí zasahovat do ochranářské regulace, protože vlády mají své vlastní cíle, které by mohly vyvolat velmi závažné potíže pro banky,“ prohlásil Tirole. „Musí ale být nezávislá, aby mohla intervenovat,“ dodal novopečený laureát Nobelovy ceny.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že v akademickém světě patří Jean Tirole mezi velmi významná jména, a to již dlouho dobu. „To dokládá například i statistika IDEAS/RePec, která sleduje kvalitu výzkumných prací autorů dle typu publikací, počtu citací či počtu stáhnutí článků daného autora. Dle tohoto žebříčku patří Tirole mezi první světovou desítku ekonomů,“ poznamenal Seidler.

Tirole je rovněž podle hlavního analytika Conseq Martina Lobotky průkopníkem teorie oligopolu průmyslové organizace, což je část ekonomie, které se před ním příliš pozornosti nevěnovalo. „Výsledky jeho bádání vedly k novému pohledu na regulaci subjektu v jiném ekonomickém uspořádání, než je (abstraktní) dokonalá konkurence,“ uvedl Lobotka.

Ceny budou předány 10. prosince

Vyhlášením držitelů Nobelovy ceny za ekonomii tradičně končí každoroční týdenní maraton, v jehož průběhu jsou po jednotlivých dnech zveřejňována jména držitelů těchto prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně oznámeni laureáti cen za medicínu, fyziku, chemii, literaturu a za mír.

PONDĚLÍ 6. 10.
Nobelova cena za lékařství
: manželé M. Moserová a E. Moser (Norsko), J. O'Keefe (USA) za výzkum mozkových buněk důležitých pro prostorovou orientaci.

ÚTERÝ 7. 10.
Nobelova cena za fyziku
Isamu Akasaki, Hiroši Amano (Japonsko) a Šudži Nakamura (USA) za výzkum modrých světelných diod, které umožnily vývoj nového, ekologického světelného zdroje.

STŘEDA 8. 10.
Nobelova cena za chemii
: Eric Betzig, William Moerner (USA) a Stefan Hell (Německo) za vývoj mikroskopu s velmi vysokým rozlišením.

ČTVRTEK 9. 10.
Nobelova cena za literaturu
: Patrick Modiano (Francie) za „umění vzpomínek“, díky němuž dokázal zachytit ty nejneuchopitelnější lidské osudy.

PÁTEK 10. 10.
Nobelova cena za mír: Malala Júsufzaiová (Pákistán) za podporu vzdělávání dívek a Kailáš Satjárthí (Indie) za boj proti vykořisťování dětí.

Na vyznamenané kromě finanční odměny čeká i tradiční slavnostní ceremoniál. Ten se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.