Němečtí piloti budou stávkovat. Odnese to jeden pár spojů do ČR

Berlín - Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings spadající pod Lufthansu vyhlásili stávku, která začne ve čtvrtek v poledne a bude trvat dvanáct hodin. Protest by měl zasáhnout všechny spoje vypravované aerolinkami, avizoval odborový svaz Vereinigung Cockpit. Podle náhradního letového řádu, který Germanwings zveřejnily, bude zrušeno asi 100 letů, mezi nimi i jeden pár spojů mezi Kolínem nad Rýnem a Prahou.

Aerolinky odvolaly spoj z Kolína nad Rýnem s příletem do Prahy ve 20:25 a s odletem opačným směrem ve 21:00. Podle plánu by se ale měly uskutečnit oba odpolední páry letů mezi Prahou a Düsseldorfem. Germanwings nicméně upozorňují cestující, že kvůli stávce hrozí zpoždění u letů, které nebudou zrušeny. Mluvčí pražského letiště Eva Krejčí doporučila sledovat informace o příletech a odletech letadel na internetových stránkách letiště.

Důvodem stávky jsou dlouhodobé spory o důchodový program s vedením společnosti Lufthansa, která je stoprocentním vlastníkem Germanwings. „Lufthansa bohužel nepřijala žádný z kompromisních návrhů svazu VC a trvá na svých pozicích,“ uvedl odborový svaz.

Vedení Lufthansy vyhlášení stávky kritizovalo. Aerolinky upozornily, že se protestní akce koná na konci školních podzimních prázdnin v nejlidnatější německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kdy se mnoho rodin vrací z dovolených. „Odbory pilotů tak opustily svou zásadu, že nebudou v první řadě cílit na cestující. Svazu VC zjevně nejde o konstruktivní dialog, pouze chtějí Lufthanse způsobit co možná největší škody,“ konstatovala firma.

Stávka na letišti v Mnichově
Zdroj: ČTK/DPA/Nicolas Armer

Odbory, které zastupují asi 5 400 z celkových zhruba 9 000 pilotů různých aerolinek ze skupiny Lufthansa, chtějí zabránit změnám důchodového programu. Podle nynějšího ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 % platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let. Současný program prý společnost nemůže udržet kvůli příliš tvrdému konkurenčnímu prostředí.

Svaz VC uspořádal od konce srpna už pět stávek. V dubnu navíc piloti kvůli sporu na tři dny ochromili provoz všech aerolinek ze skupiny Lufthansy. Celkem letošní stávky pilotů vedly ke zrušení více než 4 000 spojů a postihly statisíce cestujících. Dopravce odhaduje škody na desítky milionů eur.