Daně se budou platit i on-line. Už příští rok

Praha – Od příštího roku budou lidé moci při podání elektronického daňového přiznání zaplatit daň okamžitě on-line přes platební bránu. Vedle toho se na pěti finančních úřadech rozběhne pilotní projekt pro uhrazení daně platební kartou. Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové přinese systém nižší náklady na provoz pokladen a zvýší kontrolu plateb.

„Na konci elektronického formuláře daňového přiznání bude tlačítko, kde se dostanete na platební portál a budete moci bez nutnosti dalšího zadávání údajů o platebním styku uhradit tu daň,“ řekla náměstkyně. A dodala, že pět finančních úřadů se zapojí do zkušebního projektu na uhrazení daně platební kartou. „Budeme tak testovat schopnost toho systému, zda platí, že 30 procent lidí chce zaplatit daň kartou,“ řekla.

Jiří Žežulka, zástupce generálního ředitele z Generálního finančního ředitelství, dnes na ČT řekl, že elektronických přiznání rok od roku přibývá. „V roce 2013 jsme obdrželi zhruba dva miliony elektronických přiznání, letos ke konci září evidujeme už 2,2 miliony elektronických přiznání. Když se to ale rozparceluje na jednotlivé daně, tak jejich poměr není optimální. Protože pouze třeba na dani z příjmu fyzických osob vybíráme pouhá tři procenta elektronicky, na rozdíl od DPH, kdy jsme letos obdrželi 40 % daňových přiznání,“ vysvětluje Žežulka.

Finanční úřady chtějí zvýšit podíl elektronických přiznání (zdroj: ČT24)

Na finančních úřadech zkusí platbu daně kartou

Už před časem jsme informovali o tom, že v případě platby daně kartou, si nebudou provozovatele těchto karet účtovat procentuální poplatek, protože daň musí stát dostat celou. Za službu tedy zaplatí přímo ministerstvo financí. Změny by do budoucna měly přinést nižší náklady na provoz pokladen finančních úřadů, svoz hotovosti a snížit riziko přijetí padělků.

Cílem ministerstva je podle slov Hornochové omezit v ekonomice platby v hotovosti nebo je alespoň dostat pod kontrolu. K tomu má pomoci také plánované zavedení elektronické evidence tržeb od roku 2016, která by měla omezit tzv. šedou ekonomiku, která podle náměstkyně v ČR tvoří přibližně 16 až 20 procent hrubého domácího produktu, tedy zhruba 600 miliard korun. „Stát tak přichází o daňové příjmy. Samozřejmě, že bez dokladu a hotově je to bez DPH, tedy o 20 procent levnější,“ upozornila Hornochová s tím, že lepší výběr daní může vytvořit prostor pro snížení daňových sazeb.

Ministerstvo přijalo podle Hornochové i další opatření proti hotovostním platbám, a to konkrétně snížení limitu pro povinné bezhotovostní platby z dosavadních 350 000 korun na 270 000 korun, které na konci září schválila sněmovna. „Také uvažujeme o daňové neuznatelnosti nákladů, pokud budou v hotovosti a překročí tu částku,“ dodala.

Resort financí plánuje od roku 2016 kontrolovat přes internet i tržby v každé pokladně v Česku, a zlepšit tak výběr daní. Sloužit k tomu mají právě již zmiňované elektronické pokladny. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se elektronickou evidencí tržeb inspiroval v Chorvatsku, kde systém už úspěšně funguje.