Kauce drtí likérky. Od metanolové kauzy jich skončila polovina

Praha – Kvůli metanolové kauze a zavedení kaucí musela skončit více než polovina výrobců a dovozců lihovin. Vyplývá to z údajů celní správy. Podle podnikatelských svazů jsou kauce nastaveny necitlivě – musí se zaplatit 500 000 korun nebo rovnou 5 milionů. Menším firmám prý takové rozpětí brání v rozvoji.

Tomáš Koláček budoval svou likérku v Odrách na Ostravsku deset let. Metanolovou kauzu ustál – cinkání lahví v jeho firmě ukončila až povinnost zaplatit státu pětimilionovou kauci. Teď má podnikatel jen malou pálenici; z patnácti zaměstnanců mu zůstali tři. „Zaměstnával jsem většinou ženy a všechny byly v předdůchodovém věku. Teď jsou samozřejmě na pracovním úřadě,“ popisuje pan Koláček.

Stát zavedl kauce po metanolové aféře, aby s jejich pomocí získal kontrolu nad nelegálním trhem s alkoholem. Z někdejších 415 výrobců a dovozců lihovin jich po necelých dvou letech zůstalo 168. Firmy si proto stěžují, že opatření zasáhlo spíš poctivé výrobce a distributory než černý trh.

Výše kauce se podle současné legislativy stanovuje na základě počtu odebraných kontrolních pásek (kolků). Odebere-li firma nejvýše 25 000 kusů ročně, zaplatí půl milionu. Při odebrání vyššího počtu pásek kauce vzroste na pět milionů. Malí výrobci si už dříve stěžovali, že zpřísnění předpisů prosadili velcí producenti a obchodníci, kteří ovládají většinu tuzemského trhu. Chtěli tak údajně zlikvidovat konkurenci.

Kauce by měly mít víc pásem, tvrdí asociace

Podnikatelé nyní žádají, aby byly kauce víc odstupňované. „Například po půl milionu korun, nebo po jednom milionu. Ale není možné to udělat tak, že malým firmám zabráníme v dalším růstu,“ varuje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

O budoucnosti přemýšlí i dovozce rumu, firma Rumako. Blíží se totiž hranici, od které by musela místo půlmilionové kauce platit milionů pět. „Dneska vlastně máme šestnáct tisíc pásek. Je předpoklad, že v příštím roce budeme muset řešit ten milník pěti milionů,“ říká zástupce firmy Martin Vambera. Na desetinásobně vysokou kauci by totiž potřeboval, aby mu podnikání rostlo podobně rychle. To je v krátkém období nereálné.

Kauce na alkohol
Zdroj: ČT24

Podnikatelům by měla alespoň částečně ulevit novela zákona, kterou nyní projednávají poslanci. Pětimilionová kauce by se místo 25 000 lahví nově počítala až od 25 000 litrů čistého lihu. „Takže je vlastně jedno, jestli to dělají v malých baleních, nebo ve velkých baleních,“ vysvětluje náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. O dalším odstupňování kaucí už ministerstvo podle ní neuvažuje.

„Určitě to pomůže. Dvacet pět tisíc litrů čistého lihu už je docela velké množství pro výrobu – do této hranice se vejde spoustu malých a středních výrobců či distributorů lihovin,“ je přesvědčen výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin Jaroslav Burkart. Šéf asociace živnostníků Havlíček s ním ale nesouhlasí. „Je to krok k lepšímu, ale je to samozřejmě stále málo. Mezi těmi pěti sty tisíci a pěti miliony je stále příliš velký distanc,“ míní Havlíček.

Tzv. metanolová aféra vypukla v září 2012. Od té doby na otravu metylalkoholem zemřelo na padesát lidí. V lednu 2014 podal státní zástupce obžalobu na 31 lidí – hlavním aktérům kladl za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Dva hlavní míchači pančovaného alkoholu dostali doživotí. Aféra upozornila na rozsáhlý byznys s nezdaněným alkoholem a miliardové daňové úniky.