Zeman: Rozpočet vetovat nebudu

Praha – „Nemám důvod rozpočet vetovat, třebaže mám dílčí výhrady k jednotlivým položkám,“ řekl prezident Miloš Zeman k návrhu rozpočtu na rok 2015, který zítra ve sněmovně čeká své třetí čtení. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě před samotným hlasováním svolal koaliční radu, kde chce vyřešit jednotlivé pozměňovací návrhy, se kterými poslanci přišli.

Ještě před vypracováním rozpočtu sdělil Zeman své podmínky, za kterých u něj návrh projde. Investice musí podle prezidenta růst rychleji než spotřeba domácností a ta zase musí růst rychleji než spotřeba vlády. To plánovaný rozpočet na příští rok splňuje. Vláda se tedy prezidentova veta obávat nemusí, i když určité dílčí výhrady k návrhu prý má.

Prezidentovi se například nelíbí to, že vláda dává zbytečně moc peněz na podporu obnovitelných zdrojů. „Rozpočet obsahuje 15 miliard na podporu obnovitelných zdrojů a já to považuji za vyhazování peněz z okna, protože solární tunely už jsou natolik známé, že pokračovat v jejich podpoře podle mého názoru není rozumné,“ řekl.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale oponuje tím, že tato vláda už nastoupila do rozjetého vlaku. „Tady poslanci schválili jeden z největších tunelů naší ekonomiky a budeme muset zaplatit za dvacet let skoro tisíc miliard na soláry. Toto jsme zdědili a bohužel nejsem schopni to změnit,“ prohlásil ministr.

Za důležité Zeman považuje snižování deficitu státní kasy. „K tomu, aby se snižoval rychleji, je zapotřebí zavést pořádek do daňových výběrů, zejména do výběru daně z přidané hodnoty, která je nejdůležitější příjmovou položkou,“ dodal.

Ostré kritiky se vládní poslanci dočkali zejména od pravicové opozice. „Vláda klame veřejnost. Ve své dokumentaci pravdivě píše, že zhoršuje stav veřejných rozpočtů, ale pan premiér i ministr financí tvrdí, že zlepšují,“ říká bývalý minstr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). I přes tyto námitky, ale návrh s velkou pravděpodobností sněmovnou projde.

První rozpočet kabinetu premiéra Sobotky počítá se schodkem 100 miliard. Vedení koalice ale tvrdí, že pokud se bude ekonomice dařit a zlepší se výběr daní, bude nakonec nižší. Celkově rozpočet označuje za prorůstový a podporující vyšší zaměstnanost.

Nejdřív koaliční rada, až potom hlasování

Ještě před zítřejším hlasováním ve sněmovně ale proběhne koaliční rada. „Zítra ráno ještě bude koordinační schůzka mezi zástupci klubů a zpravodajem, tak abychom sladili hlasování koaličních stran k jednotlivým pozměňovacím návrhům,“ řekl dnes Sobotka.

Poslanci chtějí přesunout celkově 3,5 miliardy korun. Spor se vede například o peníze na sport, kdy rozpočtový výbor navrhuje přesunout jednu miliardu. Hnutí ANO je proti, ale někteří sociální demokraté s návrhem souhlasí. Premiér nicméně dnes vyloučil, že by se v rámci pozměňovacích návrhů přesouvaly stovky milionů nebo miliardy korun.

Podle lídrů koaličních stran mají šanci pouze ty změny, které podpoří i ministři. „Tam, kde není souhlas rezortního ministra nebo člena vlády s pozměňovacím návrhem, budeme proti,“ potvrdil šéf lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.