Senát vrátil poslancům novelu o DPH. Premiér ji chce ještě letos

Praha – Horní komora se rozhodla poslat zpět do sněmovny novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Norma má v rámci boje proti daňovým únikům zavést kontrolní výkazy pro plátce DPH. Senátoři u nich chtějí rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky. Také navrhli odložit zavedení 21procentní sazby DPH pro prodej stavebních pozemků až na rok 2016. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) avizoval, že koalice bude kvůli zákonu iniciovat ještě do konce roku schůzi sněmovny, aby jej schválila.

„Pokud se Senát k tomu návrhu postavil takovým způsobem, nezbude, než abychom svolali schůzi Poslanecké sněmovny ještě do konce letošního roku a ten návrh v Poslanecké sněmovně schválili,“ řekl k rozhodnutí horní komory Sobotka.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) volil ostřejší slova – prohlásil, že v koalici se nedodržují dohody. „Vypadá to, že naše koalice vůbec nefunguje, protože podle koaliční smlouvy máme dohodu, že v obou komorách mají koaliční poslanci a senátoři hlasovat pro návrhy jednotlivých ministrů,“ nechal se slyšet Babiš.

Novela počítá mimo jiné s tím, že by měli plátci DPH od roku 2016 posílat finančním úřadům každý měsíc elektronický kontrolní výkaz s údaji z daňových dokladů. Proti tomu se ale senátoři postavili – chtějí různé lhůty pro firmy a pro živnostníky. Zatímco podniky by měly výkazy zasílat v souladu s vládním návrhem (vždy do 25. dne následujícího měsíce), fyzické osoby by je podávaly čtvrtletně.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) pak přišel s tím, aby se odložilo zdanění prodeje stavebních pozemků DPH ve výši 21 procent až na rok 2016. Opatření podle něj pomůže vyřešit již dohodnuté prodeje zasíťovaných pozemků, jejichž prodejci by museli bez přijetí návrhu v příštím roce o pětinu zvýšit cenu.

Novela má rovněž do nově vzniklé 10procentní sazby DPH zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jedná se například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

Předloha také rozšiřuje režim přenesení daňové povinnosti na odběratele (tzv. reverse charge) na další komodity, třeba mobilní telefony nebo některé plodiny.