Daně 2015: Třetí sazba DPH, omezení paušálů a vyšší slevy pro důchodce i rodiny

Češi si budou muset po Novém roce zvyknout na celou řadu daňových změn – například začne platit třetí sazba DPH ve výši deseti procent a zvýší se daňové slevy pro rodiny s více dětmi. Polepší si i pracující důchodci, kterým se daňová sleva vrátí. Novinky čekají také na podnikatele: omezí se třeba ty nejvýhodnější daňové paušály. Přinášíme přehled těch nejdůležitějších změn.

Zvýší se daňové slevy na děti

Měsíční daňová sleva na druhé dítě se zvyšuje z 1 117 korun na 1 317 korun a na třetí a další dítě z 1 117 korun na 1 417 korun. Ke zvýšení slevy dojde automaticky, zaměstnanci nemusí vyplňovat a zasílat žádné formuláře. U rodin s jedním dítětem se nic nemění.

Rodiče si budou moci odečíst z daní náklady na školku

Využít novou daňovou slevu za umístění dítěte ve školce bude možné již za rok 2014. Daňová sleva se týká pouze školného, nikoliv stravného či výdajů na dopravu. Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové mohou rodiče letos uplatnit tzv. školkovné až do výše 8 500 korun ročně na každé dítě. Vzhledem k tomu, že se výše slevy odvíjí od minimální mzdy, bude za rok tato sleva činit 9 200 korun.

Pracujícím důchodcům se vrátí daňová sleva

Pracujícím důchodcům se vrací daňová sleva na poplatníka, o kterou přišli v rámci úsporných opatření někdejší vlády Petra Nečase (ODS). Právo na slevu jim znovu přiznal Ústavní soud. Mohou si tak stejně jako ostatní odečíst z daní až 24 840 korun ročně.

Některým seniorům se ale začne důchod danit. Ti, kteří si v zaměstnání, podnikáním nebo pronájmem přivydělají ročně dohromady víc než 840 000 korun, budou muset ze své penze odvádět 15procentní daň z příjmů.

Začne platit třetí sazba DPH ve výši 10 procent

Třetí desetiprocentní sazba DPH se týká léků (včetně veterinárních), knih, nenahraditelné dětské výživy a potravin pro lidi trpící celiakií a fenylketonurií. „Myslím si, že drtivá většina obchodníků, jako jsou třeba lékárny, se na to určitě připravila,“ řekl v rozhovoru pro ČT šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Novou desetiprocentní sazbou se měly původně danit i dětské pleny, nakonec ale na seznamu chybějí, protože to odporuje daňovým pravidlům Evropské unie. Podle Simony Hornochové je teď míč na straně Bruselu. „Sama Česká republika skutečně nemůže vyvolat změnu v příloze ke směrnici a zajistit, aby dětské pleny mohly být ve snížené sazbě DPH,“ uvedla náměstkyně ministra financí.

Lékárna
Zdroj: ČTK/AP/Julien Behal

Omezí se výdajové paušály

Dvoumilionový limit pro uplatnění výdajových paušálů dosud platil u paušálů ve výši 30 a 40 procent. Od roku 2015 se rozšíří i na zbývající dva paušály, tedy 60 a 80 procent, které uplatňují řemeslníci a podnikatelé v zemědělství nebo lesním a vodním hospodářství. Ti budou moci nově odečíst maximální paušální výdaje ve výši 1,2 nebo 1,6 milionu korun.

Budou se hlásit osvobozené příjmy nad pět milionů

Fyzické osoby mají nově povinnost oznámit finančnímu úřadu každý jednotlivý příjem osvobozený od daně, pokud je vyšší než pět milionů korun (např. dary nebo dědictví). Sankce za nesplnění této povinnosti může dosáhnout 10 až 15 procent z hodnoty neoznámeného osvobozeného příjmu. Opatření má zajistit účinnější kontrolu skutečných příjmů. „V současné době nemá finanční úřad informace o tom, pokud má nějaká osoba osvobozený příjem v takovéto výši. Tato oblast pak bývá zneužívána k různým výmluvám a podobně,“ vysvětlila náměstkyně Hornochová.

DPH bude platit odběratel u více druhů zboží

Režim přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge), při němž odvádí DPH odběratel místo prodejce, se zavádí pro nové typy komodit. Nově se bude uplatňovat při dodání mobilních telefonů, integrovaných obvodů (např. mikroprocesory, centrální procesorové jednotky), videoherních konzolí, přenosných zařízení pro automatizované zpracování dat (např. tablety, laptopy), obilovin, technických plodin a surových či polozpracovaných kovů (včetně drahých kovů). Opatření se však týká jen těch dodávek, u nichž celková částka základu daně činí víc než 100 000 korun. Cílem je zamezit podvodům.

Aktualizováno: Ministerstvo financí 31. prosince upozornilo, že k rozšíření režimu reverse charge dojde postupně – u obilovin, drahých kovů nebo vybrané elektroniky se bude uplatňovat až od 1. dubna 2015. Nařízení zveřejněné ve Sbírce zákonů obsahuje datum 1. ledna 2015, které je podle ministerstva chybné.

Přísnější pravidla u životního pojištění

Zaměstnavatelé budou moci nadále osvobozovat od daně příspěvky na soukromé životní pojištění svých zaměstnanců pouze tehdy, pokud jejich pojistná smlouva neumožňuje mimořádné výběry. Zaměstnanci, kteří příslušné ustanovení ve smlouvě nemají, mohou do 1. dubna 2015 předložit dodatek, který těmto mimořádným výběrům zamezí.

Ilustrační podmínky
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Ruší se staré účty finančních úřadů

Už dva roky platí nová čísla bankovních účtů jednotlivých finančních úřadů. Jestliže firma dosud platila daně na staré číslo účtu, ČNB převedla platbu automaticky na nový účet. Od 1. ledna 2015 nicméně budou všechny původní účty zrušeny. Jestliže lidé pošlou daně na tyto staré účty, budou jim vráceny. Tím pádem nesplní svoji daňovou povinnost.

Vyšší minimální zálohy na pojistném

Od 1. ledna se nepatrně (v řádu desetikorun) zvyšují zálohy na sociální a zdravotní pojištění u osob samostatně výdělečně činných. „Je to díky tomu, že stoupne minimální mzda, od které se to všechno odpočítává,“ podotkl šéf asociace živnostníků Karel Havlíček.

Nižší limit pro platby v hotovosti

Již od prosince platí, že platby v hotovosti mohou činit maximálně 270 000 korun (předtím to bylo 350 000 korun). Vyšší částky musí být povinně zaplaceny bezhotovostně. Vláda si od toho slibuje omezení korupce.

Vydáno pod