Jak hospodaříme? Průzkum finanční gramotnosti chystá vláda a ČNB

Praha – Ministerstvo financí spolu s Českou národní bankou chystá ucelené měření finanční gramotnosti českých občanů. Proběhnout by mělo během následujících měsíců. Společný projekt bude u lidí posuzovat finanční gramotnost z hlediska znalostí, dovedností a vlastního chování. Jak se Češi například orientují v systému hypoték a půjček, zda mají schopnost sestavovat vlastní rozpočet a jestli se dokáží bránit nekalým praktikám ve virtuálním světě financí, se dozví v listopadu.

Šetření se uskuteční formou osobních pohovorů mezi 1 000 respondenty ve věku nad 18 let. Průzkum se bude zabývat tématy týkajícími se peněz, placení, inflace, hospodaření s penězi, rozpočtu a plánování, finančních produktů a práv spotřebitele. Kolik zaplatíme na úrocích z půjčky, či zda si již spoříme na důchod - podobných otázek bude v přiloženém dotazníku přes 80.

Průzkum má být podle Dušana Hradila ze sekce Finanční trh ministerstva financí základem pro budoucí opakovaná měření, díky kterým bude možné vyhodnotit účinnost vzdělávacích projektů a zjistit slabá místa těchto programů. „Celosvětová finanční krize potvrdila, kam až může dojít nedokonalá znalost produktů v dnes již prakticky zcela virtuálním světě financí. Nekalé praktiky nestačí zakazovat a pokutovat, ale je třeba naučit lidi, jak se bránit,“ uvedla členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„Tak, jak je povinností státu vzdělávat občany ve čtení, v psaní, v matematice, tak logicky by měla být jeho povinnost nabídnout odpovídající vzdělání i v otázce zacházení s vlastními penězi.“

Podle ministra financí Miroslava Kalouska by přitom finanční vzdělávání mělo patřit do povinného vzdělávání od první třídy základní školy. „Jak nakládat s vlastními penězi by měla být jedna ze základních dovedností, která nás provází celý život,“ uvedl ministr. Průzkum MF k finanční gramotnosti z roku 2007 ukázal, že pouze čtvrtina Čechů pravidelně sestavuje rozpočet, třetina lidí vybírá úvěr podle úrokové sazby a ne podle roční procentuální sazby nákladů (RPSN). Dále z průzkumu vyplynulo, že čtvrtina lidí nedokázala spočítat, zda je výhodnější výnos 300 korun nebo 15 procent z 3 000 korun.

Poté, co plánovaný průzkum ukáže na největší problémy, zaměří se na ně ministerstvo, respektive další organizace. Celý projekt je také součástí mezinárodního srovnávání finanční gramotnosti v rámci OECD. To začne v roce 2012 za účasti víc než 60 zemí. Současný průzkum v ČR tak bude i jeho pilotní prověrkou.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24