Rubrika Ekonomika

Navýšení platů ve státní sféře o patnáct procent je skromný požadavek, míní Středula. Podle Zajíčka by se nemělo zvyšovat plošně

Zaměstnanci státu by na tom s odměňováním neměli být nejhůř, řekl v pořadu Události, komentáře předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který zmínil, že situace u státních zaměstnanců je vážná a nárůst platů o 15 procent, jak požadují odbory, je skromný požadavek. S tím souhlasila i členka rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Margita Balaštíková (ANO), která poukázala na vysokou inflaci a pokles reálných mezd. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka (ODS) by se ale neměly platy zvyšovat plošně. Místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) podotkla, že je vláda o tom ochotna jednat, ale napřed je potřeba udělat restrukturalizaci.
25. 4. 2024|

Obce chtějí víc nájemního bydlení, scházejí jim ale pozemky. Stát už vytipoval některé lokality

Ceny bytů rostou a v Praze podle developerů za poslední dekádu zdražil metr čtvereční nového bydlení skoro třikrát na 142 tisíc korun. V celém Česku je násobek podobný, ale průměr činí méně – 85 tisíc korun. Obce chtějí situaci řešit pomocí nájemního bydlení, ale nemají dostatek pozemků. Stát proto už určil některé lokality, kde by mohly obce začít stavět.
25. 4. 2024|

Státní zaměstnanci by měli dostat přidáno, řekl Jurečka. Shoda v koalici na tom ale není

Téměř půl milionu státních zaměstnanců by mělo ve druhém pololetí dostat přidáno. Před jednáním tripartity to řekl vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odbory chtějí, aby se pracovníkům veřejné sféry výdělky zvedly o patnáct procent, což zdůvodňují prudkým zdražováním v minulých dvou letech. Takový růst ale vláda téměř jistě nepodpoří. Vedle lidovců jsou pro i Starostové a Piráti. ODS je o něm ochotná jednat. Proti se staví TOP 09, a to kvůli vysokému zadlužení.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 19:34|