Ostravskou část obžalovaných z otrav metanolem čeká soud ve Zlíně

Olomouc – Také ostravskou větev metanolové kauzy, při které v Česku zemřelo celkem 50 lidí, bude řešit nakonec soud ve Zlíně. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Jde o sedm obžalovaných z Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje. Tři z nich se budou zodpovídat z obecného ohrožení a hrozí jim až doživotní tresty.

Státní zástupce v lednu podal obžalobu na 31 lidí, kteří jsou podle státního zastupitelství zodpovědní za 38 mrtvých a 79 otrávených lidí, některých s těžkými doživotními následky. Čtrnáct z celkového počtu obžalovaných budou soudit okresní soudy po celé republice. Nad deseti hlavními aktéry z takzvané zlínské větve už vynesl Krajský soud ve Zlíně rozsudek. Dva hlavní podezřelé, Tomáše Křepelu a Rudolfa Fiana, kteří smrtící směs míchali, potrestal doživotím, ostatní dostali mnohaleté tresty. Rozsudek zatím není pravomocný. U zbývajících sedmi obžalovaných ze severní Moravy, které zlínský soud vyloučil k samostatnému projednání, nebylo dosud jasné, kterému soudu připadnou. V úvahu připadal Krajský soud v Ostravě. Rozhodnutí pro zlínský soud potvrdil mluvčí vrchního soudu v Olomouci Vladimír Lichnovský. Dál to ale odmítl komentovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zlínská a ostravská větev je jasně propojená prostřednictvím Martina Jirouta, kterého zlínský soud potrestal 16 roky vězení. Podle obžaloby zprostředkoval bratrům Michalu a Martinovi Klösslovým z Havířova, kde celá kauza začala v září 2012 smrtí prvního člověka, dodávku 2300 litrů metanolem otráveného alkoholu. Přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala se dostal ke spotřebitelům. Podle obžaloby mají na svědomí pět životů. Další dva obžalovaní Petr Čagan a Bohumil Malátek z Přerovska se budou zodpovídat z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Čagan je podezřelý, že dodal Malátkovi 150 litrů nebezpečného alkoholu, po kterém zemřeli na Přerovsku tři lidé.