Dráhy koupí další nové motoráky

Pardubice – Další čtyři nové motoráky nakoupí České dráhy. Vypsaly na ně výběrové řízení, požadavky jsou podobné jako při předchozí soutěži na dodávku nových dieselových jednotek, která proběhla na jaře. Tehdejší tendr vyhrál Stadler, který dopravci dodá 33 vlaků Regioshuttle, které jsou nízkopodlažní a klimatizované, nabízejí místo k sezení zhruba pro 70 sedících cestujících. Za čtyři nová vozidla dráhy zaplatí celkem 212 milionů korun, vyplývá z informací Informačního systému veřejných zakázek. Dráhy dnes oznámily vypsání také dalšího výběrového řízení na radiostanice GSM-R pro lokomotivy.

Čtveřice nových motoráků bude jezdit v Pardubickém kraji, dráhy k jejich nákupu chtějí použít peněz z Regionálního operačního programu, jednotky by se tak vůbec neměly objevovat za hranicemi regionu. Do výběrového řízení se mohou firmy přihlašovat do 4. října, o den později budou ČD otevírat obálky.

Letos na jaře proběhlo výběrové řízení na dodávky nových dieselových jednotek pro Liberecký kraj a Vysočinu. Motoráky typu Regioshuttle na jejich tratích začnou jezdit příští rok, shodný typ vlaku představily dráhy na začátku května v Jihlavě, Praze a Liberci, svézt se jím mohli cestující na Olomoucku.

Lokomotivy dostanou radiostanice GSM-R

Vedle nových motorových jednotek chtějí České dráhy nakoupit radiostanice GSM-R pro 600 lokomotiv. Na jejich dodávku vypsaly další výběrové řízení, předpokládaná hodnota dodávky činí 270 milionů korun.