Hlavní tah mezi Ostravou a Opavou je uzavřen kvůli opravám

Ostrava - Část hlavního tahu mezi Ostravou a Opavou je ode dneška uzavřena kvůli opravám. Silnice I/11 je zhruba tři týdny zcela neprůjezdná mezi Plesnou a Velkou Polomí. Řidiči musejí jezdit objížďkami přes okolní obce. Při vjezdu do Ostravy i výjezdu z města se očekávají kolony. Rekonstrukce vozovky si vyžádá zhruba 20 milionů korun. Na část nové trasy silnice I/11 zatím nejsou peníze.

Rekonstrukci extrémně zatížené silnice s vyjetými kolejemi už nelze odkládat. Shodli se na tom zástupci správy silnic, policie i dotčených obcí. Silnice bude muset navíc vydržet nápor vozidel do doby, než bude postavena část nové trasy silnice I/11 - takzvaná prodloužená Rudná. Kvůli nedostatku peněz se její stavba posouvá nejdříve na rok 2012. Na stavbu budou potřeba nejméně tři miliardy.

Během rekonstrukce musejí řidiči ve směru z Ostravy využívat objížďku přes Děhylov, Dobroslavice, Háj ve Slezsku a Mokré Lazce, kde se opět napojí na silnici I/11. V opačném směru je doprava odkloněna z Velké Polomi do Dolní Lhoty a přes Vřesinu. Uzavřeným úsekem neprojedou autobusy ani vozy integrovaného záchranného systému. S potížemi musejí řidiči počítat i na objízdných trasách.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Přípravu stavby prodloužené Rudné, která ulehčí hlavně přetíženému ostravskému obvodu Poruba, kromě nedostatku peněz také dlouhodobě brzdí výkupy pozemků hlavně v Porubě a Vřesině. Podle Romany Šimáčkové z Ředitelství silnic a dálnic je vykoupeno již 80 procent pozemků, u většiny zbývajících je vedeno vyvlastňovací nebo soudní řízení.

Do roku 2015 má celá silnice I/11, která spojuje západní a východní část Moravskoslezského kraje, vytvořit s dálnicí D1 takzvaný Slezský kříž.